Дамите в армията се ползват с всички права. Но кога ще има жена генерал?

0
В Българската армия жените военнослужещи се ползват с всички права, с които се ползват и колегите им мъже, и няма никакви ограничения за заемането на каквато и да е длъжност по полов признак, заявиха в позиция от военното министерство.

MO периодично влиза в подобни обяснения във връзка с различни казуси в армията. В момента около 15% и повече от общия състав на армията са жени. Все още обаче в България няма жена генерал. Въпросът се повдига от години, но все още няма дама достигнала до тази длъжност.

Едно от “лицата“ на дамите под пагон полковник Невяна Митева бе издигната за кандидат за вицепрезидент в двойка с Анастас Герджиков. 

Само преди 10 години обаче генералите публично искаха ограничаването на дамите под пагон. Тогава се разпространяваше мнението, че те избират военната професия заради добрите социални условия, в това число при бременност.

Оттогава обаче много неща се промениха, въпреки че подобни въпроси се повдигат инцидентно.

Статутът на жените под пагон е като навсякъде в НАТО

Сега от военното министерство уточняват, че равните права на жените и мъжете военнослужещи са уредени както със Закона за отбраната и въоръжените сили, така и с Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

“Няма подобни ограничения и в наредбите за условията и реда за приемане на курсанти във висшите военни училища. Не е отказвано и обучение във Военна академия “Г.С. Раковски“ по полов признак и категорично заявяваме, че такива твърдения са абсолютна неистина. Отказите се базират единствено на законови пречки, каквато например е липсата на диплома от завършено висше военно училище“, посочват от МО.

От там уточняват, че по темповете си на развитие и съдържание статутът на българските жени военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от Европейския съюз и НАТО.

“Насаждането на неверни и спекулативни внушения за дискриминация относно правата на жените военнослужещи в Българската армия слага петно върху близо 30-годишните усилия за утвърждаването на демократичните ценности не само в контекста на равнопоставеността и равните права, но и в налагането на равните възможности за развитие и растеж в кариерата и за двата пола“, посочват от МО.

Вече има и жени пилоти

“В Министерството на отбраната и Българската армия служат стотици жени военнослужещи, израснали с много труд и усилия през всички нива на военната йерархия. Сред тях вече има и старши офицери, преминали през всички образователни изисквания за кариерното им израстване – от висше военно училище, през обучение във Факултет “Командно-щабен” до Стратегическия курс на ВА „Г.С.Раковски“. Във Военновъздушните ни сили служат и жени пилоти, които никой не е ограничавал в решението им кой вид военна авиация да изберат“.

МО срещу “положителната дискриминация

Жените военнослужещи са категорично против прилагането на т.нар. положителна дискриминация, изразяваща се в ненужно толериране и покровителстване, които пречат на истинската им професионална реализация и кадрово израстване, посочват от МО.

“Присъствието на жени в армейския строй отдавна не се приема като явление, будещо сензация. Насаждането на неверни внушения за дискриминационно отношение към тях говори за непознаване на демократичните процеси и крие риск за провокиране на опасни настроения, застрашаващи с години отстояваната равнопоставеност на половете в Българската армия“.

Източник: mediapool.bg

The post Дамите в армията се ползват с всички права. Но кога ще има жена генерал? appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Дамите в армията се ползват с всички права. Но кога ще има жена генерал?

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация