Грипна епидемия покоси хиляди птици на о. Фарн

0

Епидемия от птичи грип в едно от най-важните местообитания във Великобритания, която потенциално може да отнеме живота на десетки хиляди морски птици, е определена като „безпрецедентна трагедия за дивата природа“, съобщава БТА.

Рейнджъри в защитни костюми, работещи на островите Фарн край бреговете на Нортъмбърланд, досега са събрали над 3000 мъртви птици, чиито тела трябва да бъдат изгорени. Опасенията им обаче са, че хиляди други, станали жертва на смъртоносната болест, са паднали от скалите в Северно море.

Островите Фарн, за които се грижи Националният тръст, са важно международно местообитание за 23 вида, включително атлантически кайри. Те са дом на около 200 000 птици.

Птиците, гнездящи в скалите, изглежда са най-засегнати от епидемията от птичи грип, като сред намерените има гмурци, трипръсти чайки, млади кайри.

Рейнджърите, работещи за тръста, отстраняват труповете им, за да предотвратят по-нататъшно заразяване на ценната дива природа. За собствена безопасност те са носили защитни костюми, ръкавици и маски.

Някои от мъртвите птици са опръстенени. Сред жертвите е 8-годишна арктическа рибарка, прелетяла от островите Фарн до Антарктида и обратно осем пъти през живота си, 230 000 километра. Открита е и 16-годишна трипръста чайка, която е опръстенена на островите през 2006 г.

Годишно 45 000 души пътуват до островите Фарн, но в началото на този месец те бяха затворени за посетители.

„Благосъстоянието на персонала, доброволците и посетителите е наш основен приоритет, докато се справяме с тази безпрецедентна трагедия за дивата природа на островите“, казва главният мениджър Саймън Лий. „Националният тръст се грижи за островите Фарн от по-малко от 100 години и досега няма данни за нещо толкова потенциално вредно за нашите и без това застрашени колонии от морски птици“, допълва той.

Този щам на птичия грип произхожда от Източна Азия и засегна домашни стада във Великобритания през зимата. Оттогава той се е разпространил в цялата страна и е заразил дивите птици.

Щамът се разпространява при пряк контакт на птиците със заразена птица, изпражнения, телесни течности или непряко чрез храна и вода.

Рискът за човека се счита за много нисък и хората рядко биват засегнати.

Източник: fakti.bg

The post Грипна епидемия покоси хиляди птици на о. Фарн appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Грипна епидемия покоси хиляди птици на о. Фарн

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение