Гости на Био хотел „Моравско село“ спасиха костенурка от защитен вид

0

Гости на Био хотел „Моравско село“ намериха и спасиха сухоземна костенурка от защитен вид. Туристите забелязали животното по време на разходка в местността „Предел“. То било близо до път и имало голяма вероятност да пострада, корубата да се счупи или да се разкъсат вътрешностите му.
От ръководството на хотела сигнализирали в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Благоевград. След като установили, че е в добро състояние и без наранявания, експертите от РИОСВ решили, че най-подходящо място за отглеждане е околната среда в района на Био хотел „Моравско село“. Така екземплярът ще бъде на свобода, а грижи за него ще полагат служителите на Био хотела.

От екоинспекцията в Благоевград припомнят, че обикновената блатна костенурка е защитен вид, за който законът налага забрани за притежаване, отглеждане, търговия или размяна, включително и на препарирани екземпляри. За нарушение на тези изисквания физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци с имуществена санкция от 500 до 10 000 лв.

Всеки, който намери екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние, е длъжен да уведоми за това най-близките Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите, съгласно Закона за биологичното разнообразие.

The post Гости на Био хотел „Моравско село“ спасиха костенурка от защитен вид appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Гости на Био хотел „Моравско село“ спасиха костенурка от защитен вид

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация