Голям черен обект падна от Космоса и се заби в земята, оказа се… (ВИДЕО)

0

Когато фермер в Нов Южен Уелс, Австралия, за първи път вижда как голям черен обект стърчи от земята в отдалечена част от имота му, той си помисля, че е изсъхнало дърво. Но при по-внимателно разглеждане и по-късно след проверка на експерти той научава, че е паднало от Космоса, пише Би Би Си.

Австралийската космическа агенция потвърди, че отломката е от капсула на „Спейс Екс“ – собственост на Илон Мъск. Парчето метал, паднало вероятно на 9 юли, е открито миналата седмица във ферма в Нов Южен Уелс, на около пет часа път югозападно от Сидни.

Експертите нарекоха откритието „рядко“ и „вълнуващо“, но заявиха, че подобни случаи може да зачестят.

„Беше едновременно вълнуващо и странно да видя всичко това отблизо, никога не съм виждал парче космически боклук да пада по този начин“, каза за АФП Брад Такър, астрофизик, който посетил фермата.

Находката в полето му напомнила за научната фантастика „2001: Една одисея в Космоса“.

Професор по астрофизика в британския университет „Уоруик“ се съгласи, че е много рядко космически отломки да се ударят в земята.

„Въпреки че всеки ден на Земята падат обекти от Космоса, по-голямата част от тях се приземяват в океаните“, каза той.

Парчето метал е от капсулата „Крю-1“ след навлизането ѝ в земната атмосфера през 2021 г. В съседни имоти са открити други космически отломки, които също може да са от мисията на „Спейс Екс“. Заради необичайната находка от Австралийската космическа агенция отправиха призив всеки, който се натъкне на други предмети, да се свърже чрез горещата линия, създадена от „Спейск Екс“.

Притеснително се оказва проучване, публикувано през юли, според което има 10% вероятност един или повече души да бъдат убити от космически отломки през следващото десетилетие. Все пак обаче учените казват, че вероятността човек да пострада е почти нулева.

Единственият регистриран случай на ударен човек до момента е на жена, която не е пострадала, когато парче космическа отломка е паднало върху рамото ѝ в Оклахома, САЩ, през 1997 г.

Други инциденти включват повреди на сгради в Кот д’Ивоар през 2020 г. от парчета от китайска ракета.

Откритията на сушата обаче може да станат по-чести, особено след като броят на ракетите, изпратени в Космоса, се увеличи значително през последните години. Слънцето също навлиза в цикъл на по-голяма активност, което може да доведе до повече отломки на Земята, предупреждават учените.

Източник: fakti.bg

The post Голям черен обект падна от Космоса и се заби в земята, оказа се… (ВИДЕО) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Голям черен обект падна от Космоса и се заби в земята, оказа се… (ВИДЕО)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение