Голям астероид преминава покрай Земята

0

Най-големият астероид, който тази година ще премине край Земята, ще се доближи до планетата ни на разстояние от около два милиона километра. Астероидът 2001 FO32 ще премине край нас в 16:02 ч. по Гринуич (18:02 ч. бълг. време) и няма риск от сблъсък, съобщават от НАСА.

Преминаването на астероида ще даде на астрономите рядка възможност да видят добре скалиста реликва, образувала се в зората на нашата Слънчева система.

Доближаването ще даде възможност на астрономите да изследват небесния обект. Разстоянието е пет пъти колкото това между Земята и Луната. В най-близката си точка до нас той ще е на 2 016 158 км. Скалистият обект се движи със скорост 124 000 км/ч, „по-бързо от повечето астероиди“.

Астероидът и преди е преминавал покрай Земята. Траекторията му е добре позната и редовна, увериха специалисти на НАСА и от Парижката обсерватория.

Скалистият обект все пак е класифициран като „потенциално опасен“ като всички астероиди с орбита, която е на разстояние по-малко от 19,5 пъти колкото разстоянието между Земята и Луната, и които са с диаметър над 140 м.

Тази категория се проследява неизменно от астрономи от целия свят, „за да бъде съставен възможно най-пълен списък“, подчертаха от Парижката обсерватория.

2001 FO32 е наблюдаван за първи път през 2001 г. Той е от семейството на пресичащите орбитата на Земята от класа Аполон. Те обикалят Слънцето за по-малко от година.

Според Центъра за изследване на близки до Земята обекти към НАСА астероидът ще може да бъде наблюдаван от аматьори астрономи от Южното полукълбо и от малките географски ширини в Северното полукълбо.

„Трябва да се чака нощта и телескопът да е добър, с поне 20 см диаметър – уточни Флоран Делфи от парижката обсерватория. – Трябва да се търси бяла точка, която се движи като спътник“. Траекторията няма нищо общо с тази на падащите звезди.

Няма опасност никой от известните астероиди да се сблъска със Земята през този век.

Източник: fakti.bg

The post Голям астероид преминава покрай Земята appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Голям астероид преминава покрай Земята

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация