Гешев се изненада, че някой е изненадан от експертизата за снимките на Борисов

0
Главният прокурор Иван Гешев е на изслушване в парламента заради скандала с експертизата на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Заседанието е на антикорупционната комисия. Гешев се яви, но отбеляза, че депутатите нямали право да го викат в тази комисия, а само в ресорната по правните въпроси. Въпреки това обясни, че се е дошъл от уважение.

Скандалът със снимките започна след като евродепутатът от ЕНП Томаш Здеховски обяви, че е получил писмо от българската прокуратура, според което снимките са били обект на манипулация. Държавното обвинение не даде никакви изявления по темата, а ГЕРБ се възползваха и обявиха, че кадрите, на които се виждат пачки евро и златни кюлчета, са фалшиви.

Според писмото до Здеховски при петорна експертиза е установено, наличие на несъответствия в цвета на водните знаци, холограмните стикери, светлосенките на предметите, разликата в резолюциите на отделните банкноти на различните снимки.

„За мен е изненада, че някой се изненадва“, заяви Гешев.

Според него прокуратурата не е мълчала по въпроса с разследването на снимките. Той цитира четири прессъобщения на прокуратурата през последните две години, чрез които същата информация била дадена и на българското общество.

В нито едно от тях обаче не става дума за манипулация на снимките. Две от тях са самосезиране на разследващите, едно е по темата „Барселонагейт“, а в четвъртото се обяснява, че снимките не „отговарят на обективната действителност“.

Донесъл съм ви книжки да четете

Верен на стила си главният прокурор се измъква от въпроси, на които не иска да отговори, с правомощията си. Той многократно обясни, че не е запознат с всички производства. Гешев обясни на депутатите, че им е донесъл книжка, в която били описани неговите функции и го посъветва да я прочетат. На няколко пъти шефът на държавното обвинение се връщаше към книжката и я препоръчваше.

„Няма как да отговоря юридически на политически въпроси“, заяви многократно Гешев.

На това депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов му заяви, че се държи като директор на неправителствена организация и му посочи, че според закона той има право да прекрати всяко производство и пряко ръководи всеки един прокурор.

Гешев припомни старата си теза, че е само ръководител на административните ръководители и бил такъв заради съдебната реформа, предложена от Христо Иванов. Той призова депутати да променят закона, за да има други правомощия и каза, че прокурорите работели с Наказателен кодекс от времето на Тодор Живков.

През „Капитан Андреево“ даже не съм минавал

Депутатът от ПП Константин Бачийски попита Гешев дали снимките от спалнята на Борисов имат връзка с корупцията на граничния пункт „Капитан Андреево“. Той коментира, че според официалната декларация на бившия премиер той нямало как да притежава подобни средства в евро и злато и би следвало да се провери дали не става дума за корупция. 

Гешев отговори, че се страхува, че го бъркат с митничар, полицай или служител на ДАНС.

„През „Андреево“ даже не съм минавал“, заяви той. След това отново се върна на препоръката за книжката.

Ако има манипулатор, кой е той?

Депутатът от БСП Румен Гечев разкритикува главния прокурор, че неговата институция не успяла да защити премиера на България, поради което той бил изложен пред целия свят. Той коментира, че нямало начин да се повярва, че има манипулации, ако манипулаторът не бъде открит и това сочели здравата логика и разум.

„Ако има манипулация, кой е манипулаторът? Вие не отговаряте! Значи няма“, заяви Гечев.

Няма да си дам оставката, но ще си тръгна

В началото на заседанието Гешев обясни, че дошъл в последния момент, тъй като имал и друг служебен ангажимент. През цялото време той заплашваше, че ще си тръгне. Главният прокурор напусна заседанието след точно два часа. Преди това бе попитан кога ще си подаде оставката. Този въпрос не му хареса.

„Няма да си подам оставката, защото се гордея с това, което направи българската прокуратура за две години“, каза той и след това напусна заседанието,

А какво ще кажете за Кирчо и Лена?

Още в началото на заседанието традиционните защитници на Гешев в парламента – ГЕРБ и ДПС се опитаха да го провалят. Те заявиха, че комисията заседавала незаконно, защото й липсвал кворум. ДПС заявиха, че няма да участват, тъй като процедурата била нелигитимна и напуснаха. От ГЕРБ обаче останаха. Анна Александрова заяви, че искала изслушване, за да разбере какво става „със записите на Кирчо и Лена“.

Тома Биков пък попита дали прокуратурата проверява данни, че криминално проявени лица са влизали в Министерския съвет и са носили наркотици там. Тази версия бе извадена от ПИК и „Труд“, като бе замесено името на обвиняемия за тежката катастрофа от 5 юли в София Георги Семерджиев.

Гешев не отговори на този въпрос:

„Очаквах професионален диспут, това ми напомня на предизборна кампания“, заяви той. 

Биков пък репликира, че било жалко, че прокуратурата не се интересува дали в Министерския съвет влизали криминално проявени.

Изслушване

Освен Гешев ще бъдат изслушани евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова. Поканени са и журналистите Атанас Чобанов (bird.bg) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg). Двамата са автори на експертиза, според която кадрите не са манипулирани.

Очаквайте подробности.

Източник: mediapool.bg

The post Гешев се изненада, че някой е изненадан от експертизата за снимките на Борисов appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Гешев се изненада, че някой е изненадан от експертизата за снимките на Борисов

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение