ГЕРБ сътвори цирк да осуети промените в Закона за НСО

0
В пленарната зала се стигна до освирквания, хаос и спорове дали са приети или не промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО), които лишават от държавни гардове и транспорт редица високопоставени фигури.

Цялата ситуация бе предизвикана от председателстващия пленарното заседание Росица Кирова от ГЕРБ, която след първото гласуване не обяви, че няма кворум, а продължи да подлага проектите на гласуване. След това тя обяви предложенията за неприети и закри заседанието, въпреки че при гласуването те бяха отбелязани като приети, а в залата нямаше кворум за гласуване.

След всичко това депутатите обявиха, че ще чакат да разберат приети ли са текстовете до утре сутринта. Отговора очакват от председателя на парламента Ива Митева, която не присъстваше по време на разигралия се цирк.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ определи решението на Кирова като нарушение на процедурата: „Тази председателка изобщо няма идея защо е тук. И тя дори не довърши списъка за кворума. Ами ако имахме кворум. Решението на КС казва, че е право на всеки народен представител дали да гласува“.

„Всички видяхме циркът, който демонстрираха партиите на статуквото. Те пожелаха по всякакъв начин да съхранят и главния прокурор Иван Гешев, и Борисов, и тяхната бивша председателка (бел.ред – Цвета Каранячева от ГЕРБ), която в момента играе ролята на сътрудник в тази сграда. Знаете, че беше важно за всички нас тези личности да нямат повече охрана и да не се възползват повече от привилегиите на НСО и от парите на всички български данъкоплатци“, каза пък депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Той също изрази становище, че всичко е в ръцете на Митева, която трябва да каже какво става с двата проекта.

Какво предвиждат проектите

Предложенията за промени бяха две – едно на „Изправи се БГ! Ние идваме“ и едно на „Има такъв народ“.

Проектът на ИБГНИ предвижда главният прокурор да не се охранява от НСО, освен в случаите на „доказана необходимост“, както и специализиран транспорт на НСО да не ползват кметът на София, членовете на Конституционния съд и зам.-председателите на Народното събрание. Охраната и транспортът на НСО отпадат и за премиера и председателя на Народното събрание след освобождаването им от длъжност.

В проекта на ИТН се предвижда специализиран транспорт да нямат членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС и главният прокурор, но да им бъде осигурена охрана, ако са застрашени. Предвижда се да отпадне сегашното положение за президента, премиера и председателя на Народното събрание след напускане на постовете 4 години да имат специализиран превоз. Друго предложение е членовете на семействата на премиера, президента и председателя на НС да не се ползват от охрана на НСО.

Хаосът в залата

По време на самите гласувания в залата бяха само „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, а броят на депутатите не беше достатъчен за кворум. БСП ги нямаше с оправданието, че заседава Националният съвет на партията, народните представители от ДПС също отсъстваха, а депутатите от ГЕРБ напуснаха малко преди гласуването.

В залата от ГЕРБ остана само Росица Кирова , която водеше заседанието. Тя подложи на гласуване първия законопроект, а след това и на прегласуване, макар първият вот да показа, че в залата няма кворум. Таблото обаче показа, че предложението в прието.

Вместо да обяви, че няма кворум, Кирова каза, че предложението не е прието. След това тя подложи на гласуване и следващия законопроект. Това предизвика хаос в пленарната зала. От „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ се опитаха да обяснят на председателстващата заседанието, че няма кворум и трябва да направи проверка на присъстващите. Тя обаче отказваше с мотива, че е обявила ново гласуване.

В един момент от „Има такъв народ“ се опитаха да решат проблема и обявиха, че председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН) е на важна среща, но е поискала заседанието да се води от Виктория Василева от ИТН. Последва спор между ИТН и ГЕРБ, но Кирова продължи да води заседанието.

Депутатите от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ станаха от местата си и започнаха да спорят с Кирова заради начина, по който водеше заседанието. Няколко депутати се опитаха да вземат думата, за да поискат проверка и да обяснят, че в залата няма кворум, но Кирова отказваше да им даде думата.

По това време в залата се върна председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, която напътстваше от място Кирова какво да прави. Междувременно Мая Манолова от ИБГНИ се опитваше да поиска поименна проверка както е редът – от парламентарната трибуна. Последва спор дали проверката да е поименна, както иска Манолова, или през електронната система, както предложи Атанасова.

В крайна сметка Кирова първо обяви проверка през електронната система, а след това започна поименна проверка, по време на която депутатите от ГЕРБ се върнаха в залата.

Законопроектът беше прегласуван. „За“ промените в закона за НСО гласуваха само 102-ма депутати, а Росица Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души и закри заседанието на парламента. Отново депутати наскачаха и започна нов спор.

„Няма кворум и не се приема“, обяви Кирова. Тези нейни думи предизвикаха освирквания от залата, а депутати се качиха на трибуната. „Закривам заседанието“, каза Кирова и би звънеца.

Изглежда целият този цирк бе произведен от ГЕРБ, защото ако един законопроект е отхвърлен при гласуване и прегласуване, той не може да бъде подложен на трети вот в залата и така проправите в закона за НСО няма да има как да бъдат приети. Не е ясно обаче какво да се прави в случая като този, при който в залата нямаше кворум.

Източник: mediapool.bg

The post ГЕРБ сътвори цирк да осуети промените в Закона за НСО appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ГЕРБ сътвори цирк да осуети промените в Закона за НСО

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация