В църквата „Света Богородица“ в Мелник са открити 124 находки от камък, керамика и метал!

0

По време на археологически находки през 2023 г., с подкрепата на община Сандански, са открити находки от камък, керамика и метал.
Проучването се ръководи от гл. ас. д-р Методи Златков от Национален археологически институт с музей при БАН, а консултант – проф. д.и.н. Виолета Нешева.
В екипа участваха д-р Мария Пашова от Регионален исторически музей – Благоевград и Елисавета Иванова от Археологически музей – Сандански. Реставрацията на движимите паметници се извършва в лабораторията на НАИМ-БАН от Ренета Караманова (стенописите и каменните находки) и гл. ас. д-р Петя Пенкова (металните находки).
Сред находките е фрагмент от средновековния надпис от XIII – XIV в., част от който се откри в предходния сезон. Най-вероятно това е строителният надпис на първия период на църква. Друга находка е част от мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX в., на която е изобразен серафим (четирикрил ангел).
Разкопките на църква „Света Богородица“ дава много ценни научни данни и възможност за експониране на един важен и интересен паметник за историята на Мелник.
Обектът е включен с постер във временната изложба „Българска археология през 2023 г.“, която се откри на 15 февруари 2024 г. в Националния археологически институт с музей при БАН. Плочата с изображението на ангела и част от стенописите ще бъде изложен в експозицията на НАИМ – БАН до 26.05.2024 г.

The post В църквата „Света Богородица“ в Мелник са открити 124 находки от камък, керамика и метал! appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви