В Добринище бе открит паметник на Гоце Делчев

0

С военни почести и водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, на 13 август в гр. Добринище бе открит бюст-паметник на революционера Гоце Делчев. Събитието бе част от програмата на кметството, посветена на 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
Церемонията се проведе с почетен караул и представителни части на 3-то Бригадно командване със зам.-командир полк. Георги Калчев. Паметникът бе открит от Иван Кадев, кмет на община Банско, Петър Галчев, кмет на гр. Добринище и дарителят за изграждането му – Шабан Хаджулиев.
В словото си при откриването, кметът на община Банско заяви, че Гоце Делчев е визионер, надраснал времето си. Със своята интелигентност, решителност и непоколебим дух, той преследваше целите си за освобождение на България от оковите на тиранията и подчинението. Неговото усърдие и дух за жертвоприношение го превърнаха в символ на българската национална гордост и независимост, каза още Иван Кадев.
По-рано през деня, на хижа „Гоце Делчев“ бе проведен традиционния събор за Илинден. Приветствени слова прочетоха кметът на гр.Добринище Петър Галчев и зам.-областният управител Александър Мацурев.
Кметът на община Банско Иван Кадев подчерта участието на Добринище в Илинденската епопея. Добринишката чета се сформира в Самоков, откъдето тя тръгва за родния край след обявяване на въстанието в средата на септември. В състава и́ влизат Георги Дамянов, Илия Дамянов, Апостол Дамянов, Лазар Хаджиев, Иван Деницин, Костадин Прътев, Добри Мунин, Костадин Пишаров и много други.Четата води последен бой с турците в Годлевската планина, откъдето през Рила планина се изтегля на българска територия, припомни историческите факти кметът на община Банско.
Може да бъде изображение с 1 човек Може да бъде изображение с 13 души и текстово съобщение Може да бъде изображение с 13 души и текстово съобщение Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение

The post В Добринище бе открит паметник на Гоце Делчев appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви