В Благоевград: Отбелязаха 145 години от Първото освобождение на Горна Джумая от османско робство

0

С ритуал по полагане цветя благоевградската общественост отбеляза 145 години от Първото освобождение на Горна Джумая от османско робство.
Церемонията се състоя пред паметните знаци на Иван Павлович Орлински, генерал Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на църквата „Въведение Богородично“.
В нея се включиха Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, военнослужещи от 3-то Бригадно командване, представители на културни институции, учебни заведения, общественици, политически партии и граждани.
Бяха припомнени исторически факти за първите месеци свобода в Горна Джумая. Те бяха представени от д-р Елена Чалгънова от Регионален исторически музей.
В историята си Горна Джумая (днешен Благоевград) има две освобождения от османско робство.
Първото от тях е на 12 февруари 1878 година, но жителите на града се радват на свободата за кратко. По силата на решенията на Берлинския конгрес, част от освободените български територии отново са върнати в пределите на османската империя.
Второто освобождение на Горна Джумая става факт 34 години по-късно.

The post В Благоевград: Отбелязаха 145 години от Първото освобождение на Горна Джумая от османско робство appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви