Външно министерство проверява информация за трима загинали българи в инцидент с вертолет в Кот Д’Ивоар

0
Министерството на външните работи проверява информацията за инцидент с вертолет в Кот Д’Ивоар, при който се твърди, че са загинали трима българи, предаде БНР.

България няма посолство в Кот Д’Ивоар и информацията се проверява от служителите в посолството ни в Нигерия. 

По данни на специализирания военен сайт Pan.bg общо пет са жертвите на катастрофата с вертолет МИ 24, като трима от тях били българи.

Инцидентът е станал в северната част на африканската държава на границата с Буркина Фасо в ранните часове на 10 септември.

Цитиран е един от разследващите военнослужещи.

„Боен Ми-24 е паднал в четвъртък срещу петък, след като е загубил всякаква връзка с контролната кула. След проведена издирвателна операция е установено, че ситуацията се е случила на границата с Буркина Фасо. Вертолетът вече е локализиран, 5 човека са загинали в катастрофата“. Все още се провежда разследване за установяване на причините.“, посочва Pan.bg.

По информация на БНТ катастрофиралият Ми-24 е продаден от българската армия преди 5 години заради отпаднала необходимост на българска фирма. Тримата българи на борда са бивши военни от Българската армия, които вероятно работят за фирмата купувач като инструктори за ползване на машината.

 

Хеликоптерът е паднал на 2 километра от град Тоголакае. Генералният щаб на армията на Кот Д`Ивоар е потвърдил, че хеликоптер Ми-24 е изчезнал в 2.00 часа през нощта в четвъртък срещу петък. Местни хора от региона са съобщили пред АФП, че са чули много силен шум, наподобяващ експлозия.

 

Вертолетът е изпълнявал разузнавателна мисия в граничния район на север с Мали и Буркина Фасо.Връзката с хеликоптера е пропаднала в 2 часа сутринта на 10 септември.

Споменава се, че евентуално хеликоптерът може да е бил свален от местните джихадисти, които са на границата с Буркина Фасо.

Pan.bg уточнява, че знае имената на загиналите българи, но ще изчака официалното становище на МВнР.
 

Източник: mediapool.bg

The post Външно министерство проверява информация за трима загинали българи в инцидент с вертолет в Кот Д’Ивоар appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Външно министерство проверява информация за трима загинали българи в инцидент с вертолет в Кот Д’Ивоар

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация