Второто тестово изстрелване на „Сармат“ може да бъде завършено преди края на годината

0

Второто изпитателно изстрелване на най-новата тежка течна междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ може да бъде завършено преди края на 2022 г., съобщи източник, близък до руското военно министерство, пред държавна информационна агенция.

„До края на тази година летателно-проектните изпитания на „Сармат“ могат да продължат с второто изстрелване на продукта“, каза той.

Първият пуск на „Сармат“ по време на летателно-проектните изпитания беше извършен на 20 април 2022 г. Според събеседника на агенцията, както и при първото изстрелване, ракетата ще стартира от космодрума Плесецк с доставката на единици за бойна подготовка на полигона Кура в Камчатка. Той отбеляза, че след оценка на резултатите от този пуск може да се вземе решение за разполагане на първия полк с междуконтинентални балистични ракети „Сармат“.

Друг източник на руската държавна информационна агенция каза, че „според договора, подписан в края на 2020 г., стратегическите ракетни войски ще получат първоначално полков комплект“. Той не уточни сроковете за постъпване на полка в пълен състав на бойно дежурство.

Държавната информационна агенция няма официално потвърждение на тази информация.

Смята се, че пълномащабните летателно-проектните изпитания могат да се считат за завършени, след като са извършени поне пет изстрелвания. В случая със „Сармат“ трябва да се извърши един пуск с азимут в южна посока, през Южния полюс.

Ракетата „Сармат“ е разработена в Държавния ракетен център на името на В. П. Макеев, чиято основна специализация е разработването на междуконтинентални балистични ракети с морско базиране. Според експерти, междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ е в състояние да достави многократно спускаема ракета с тегло до 10 тона до всяка точка на света, както през Северния, така и през Южния полюс.

The post Второто тестово изстрелване на „Сармат“ може да бъде завършено преди края на годината appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Второто тестово изстрелване на „Сармат“ може да бъде завършено преди края на годината

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение