ВСС продължава маратона за исканото уволнение на Гешев

0
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведе в сряда третото заседание по исканията за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Този път съдебните кадровици ще решават кои от случаите, описани от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през лятото на 2021 година, да бъдат допуснати за същинско проучване и гласуване.

През миналата година съдебният съвет отхвърли като „недопустимо“ искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, внесено от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов. Искането бе мотивирано с доклад на вътрешния министър Бойко Рашков за уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на Етичния кодекс на магистрата.

Дебатът във ВСС продължи близо седем часа и показа на цялото общество, че шефът на държавното обвинение има непробиваемо мнозинство в този състав на ВСС.

Повечето от членовете на съвета обясниха, че правосъдният министър няма право да иска предсрочното прекратяване на мандата на Гешев. След това Конституционният съд единодушно отмени решениеот на КС, върна казуса за ново обсъждане и постави под въпрос професионалните качества на голяма част от членовете на ВСС.

В своето искане за отстраняването на главния прокурор Янаки Стоилов казва, че Гешев и извършил пет основни нарушения на Етичния кодекс на магистратите –принципите за безпристрастност, благоприличие, конфиденциалност, както и на задълженията да изпълнява съвестно задълженията като административен ръководител.

Правосъдният министър смята като първо нарушение разгласяване на данни от специални разузнавателни средства (СРС), приложени по досъдебни производство. Той обяснява, че това представлява нарушения на Закона за СРС. Става дума за разгласените данни от подслушаните разговори на президента Радев, както и за огласените разговори на Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Целта на разгласяването е била само компрометирането на президента и на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор, твърди в сигнала си вътрешният министър.

Второто основание за отстраняване са изявленията и коментарите, които „показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност“. В доклада се посочени огласените разговори на бизнесмена Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов. Според вътрешния министър в случая прокуратурата е направила подбор на комуникацията, която след това е публикувала.

Последните две основания за свързани с акцията в президентство. Янаки Стоилов казва, че прокуратурата е действала тенденциозно, а извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството е злоупотреба със служебни задължения и нарушава принципа на разделение на властите.

Петото основание е нарушаването на принципа за случайно разпределение на делата в прокуратурата В доклада си Стоилов твърди, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт, като е отказал да се яви на изслушване в Европейския парламент.

На 12 април тази година ВСС прецени, че в предложението има нередовности, например, че не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения. Настоящият министър на правосъдието Надежда Йорданова получи седемдневен срок да отстрани проблемите.

ВСС в момента разглежда две предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев – едното е внесено от Янаки Стоилов, а второто е на Надежда Йорданова.

Източник: mediapool.bg

The post ВСС продължава маратона за исканото уволнение на Гешев appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ВСС продължава маратона за исканото уволнение на Гешев

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация