Всичко, което трябва да знаете за ръста и теглото на вашето бебе

0

Всяко бебе се развива с различни темпове и по свой начин. Но все пак има определени норми за височината и теглото на децата през първата година от живота им. Всеки родител трябва да е наясно с тях, за да следи дали бебето се развива правилно. Ако например Вашето бебе на 3 месеца има някакво отклонение от нормите за тази възраст, трябва да се потърси навреме съвет от педиатър.

Защо теглото и ръстът са важни показатели?

Всички родители със сигурност си задават въпроса дали детето им наддава и расте с нормални темпове. Теглото и височината са основните показатели за здравето на бебето. Затова по време на профилактичните преглед педиатрите записват наддаването на теглото по месеци, както и с колко сантиметра е пораснало бебето.

Съществуват установени критерии и норми, които помагат за проследяването на развитието на бебето. Теглото и ръстът са лесно измерими, защото имат обективно цифрово изражение. Това ги прави сравними. Те зависят от определени фактори, сред които са: наследените гени, хормонът на растежа, начинът на хранене, социално-битовите условия, в които се отглежда детето и др. Поради важността на показателите ръст и тегло, те обикновено се следят през всеки месец от първата година на детето.

Всяко дете има специфични особености и различни темпове на растеж. Затова, ако височината и теглото на Вашата рожба се отклонява от средната норма, това не значи, че бебето има проблеми в развитието си. Тези стойности по-скоро служат като ориентир за педиатрите и родителите.

Освен това бебето не увеличава теглото си с еднакви темпове през различните месеци. Понякога наддава по-малко от нормата, а друг път наваксва с повече наддадено тегло. Това не е проблем, важното е да няма трайна тенденция нагоре или надолу, която се задълбочава с времето.

Важно е да знаете също, че недоносените бебета не трябва да се сравняват с доносените. Обикновено проследяването на теглото при тях в началото е по-често, за да се види дали се развиват правилно.

Какви са средните показатели за ръст и тегло на бебетата?

Първо, трябва да се отбележи, че ръстът и теглото на новородените са различни при двата пола. Според статистиката, у нас момчетата се раждат със средно тегло 3300 грама и са дълги средно 50 см. Момичетата тежат средно 3200 грама, а средният им ръст е 49 см.

Смята се за нормално през първите дни след раждането бебето да загуби до 200 грама и този факт не е повод за притеснение. Това се дължи на многото промени, които настъпват веднага след раждането. Обикновено бебето успява да възстанови намаляването на теглото за около две седмици.

Проследяването на теглото се извършва след измерване на бебето и сравняване на данните с одобрените норми на Българската педиатрична асоциация. Те са съобразени с резултатите от изследванията на СЗО.

Ето всичко, което трябва да знаете за ръста и теглото на Вашето бебе:

Според утвърдените норми, през първия месец бебето се очаква да наддаде 600 г, а през втория и третия – по 200 г. Средната норма за тегло за бебе на 1 месец е от 3 700 до 4100 г. През втория месец средното тегло е 4500-4900 г, а на три месеца средната норма за тегло е 5200-5600 г.

През четвъртия месец средното наддаване е 750 г, а през петия – 700 г. С увеличаване на месеците, намаляват темповете на наддаване, като например през десетия месец теглото се увеличава с 450 г, а през дванайсетия – с 350 г. Според таблицата, децата на 1 година тежат средно 10 000-10 800 г.

Съществува и норма за увеличаването на ръста по месеци. През първия и втория месец средният показател е 3 см, като бебето през първия достига средно 52-56 см, а през втория – 55-59 см. През третия и четвъртия средното повишаване на ръста е 2,5 см. През петия, шестия, седмия и осмия височината се увеличава с 2 см. От деветия до дванайсетия децата растат с по 1,5 см. Средната норма за ръст на едногодишно дете е 74-80 см.

Посочените средни норми за ръст и тегло не са задължителни стойности, а са ориентировъчни. Ясно е, че след като родителите са различни на височина и килограми, така и за техните деца е нормално да има разлики. Ако при тегленето отклонението от нормите е твърде голямо, това вече е сигнал да се обърнете към педиатър, който да установи дали има нужда да се вземат някакви специални мерки.

Източник на изображения: pixabay.com

The post Всичко, което трябва да знаете за ръста и теглото на вашето бебе appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви