Виж Гърция, мисли за България

0

Вече няма съмнение, че пандемията от COVID-19, която разтърсва човечеството през последните две години, не само не е приключила, но и отново показва зъбите си. Близо 10 000 неваксинирани здравни работници в Гърция отиват в неплатен отпуск. Висшият административен съд на страната отхвърли заявленията за спиране на решението за задължително ваксиниране в националната здравна система. С увеличаване на заболелите, които седмично надхвърлят 20 000 души, целта на закона за задължителна ваксинация на здравните работници е да бъдат защитени, както те самите, така и пациентите, които лекуват.

Двигателите на гръцката икономика, здравеопазване и образование няма да спрат отново заради пандемията, само за да бъде предпазено неваксинираното малцинство. При темп на растеж от 4% през 2021 г. и 6% през 2022 г. всяко затваряне ще бъде престъпно, за да се спаси малцинство, което отказва да прояви лично самосъхранение и социална отговорност. Докато нямаше ваксини, всяка мярка за защита на живота, независимо от финансовите разходи, беше наложителна. Сега обаче всеки може да се ваксинира и по-голямата част от обществото има право да продължи напред без неговите тежести.

Ученици и студенти няма да се образоват дистанционно, заведения, театри и фитнеси няма да хлопнат врати, хората ще продължат да пътуват. Работните места ще бъдат спасени.

Новата правителствена политика предвижда отказ от стимулите за бизнеса. В случай на санкция и принудително затваряне на компании, служителите в тях няма да получат нищо. Държавата няма да подпомогне и с един цент компании, които ще се огънат пред пандемията, защото има ясно приложими правила.

От началото на пандемията гръцкото правителство е похарчило 41 млрд. евро за справяне с коронавируса. Малко над 23 млрд. евро са разпределени през 2020 година, а 2,1 млрд. евро са предвидени за 2022 година. Антиваксърските настроения не се преодоляват за месец – два, но е сигурно, че няма лост, който да спре финансовото колело на държавата.

Доказателство за това е драстичното решение на премиера Кириякос Мицотакис за реформи в гръцкото правителство ден преди да влезе в сила въпросната задължителна ваксинация. Страната премина политически и социално в период на безпрецедентна стабилност.

Обикновеният човек може и да не може да оцени стойността на този факт, но абсолютният примат и непоклатимата хегемония на Кириякос Мицотакис действат като мултипликатор на икономическия и здравен растеж.

Средностатистическият грък може да се изненада от устойчивостта на правителството и да се чуди как, по дяволите, не се влияе от пожари и пандемии, но инвеститорът (гръцки и чуждестранен) вижда това като перспективен килим за своя бизнес.

Икономически Гърция очаква възстановяване и растеж. С всички викове и ропоти по площадите за социална катастрофа, цифрите показват друго. От 4 (+)% ръст, все нещо ще влезе в джоба на всеки. Малко от туризма, който се развива неочаквано добре, малко от Фонда за възстановяване, малко от нарастването на вътрешното потребление, изглежда нещата вървят добре. За добро или лошо, без просперитета на числата, просперитетът и на хората никога не идва.

В световен мащаб сме свидетели как богатите държави напредват бързо във ваксинацията, преминават към бустерни дози и отварят отново икономиките си. Много развиващи се страни не могат да си позволят ваксини за своите жители и търсят дарения от по-богати страни. България, която е на опашката по процент ваксинирани означава ли, че е най-бедната страна в света?

Престъпление е при наличие на ваксини, да излагаш на риск себе си и обществото, когато другаде се молят за това. При наличието на четири вида ваксини от детството, и да не се ваксинираш, е безотговорност.
Престъпление е училищата да останат затворени, болниците да се пълнят с болни, икономиката да деградира, хората да остават без работа заради липсата на решителност и конкретни правила в държавата.

Задължителните ваксинации отдавна навлязоха и в други европейски държави. Във Франция до 15 септември трябва да се ваксинират всички работещи в болници и в домове за възрастни хора. В Италия лекари и медицински персонал се ваксинират още от 25 май. Във Великобритания работещи в домове за възрастни хора също са задължени да имат пълна имунизация. В най-малката държава в света – Ватикана, задължителната имунизация бе въведена още на 8 февари, като и там неспазилите изискването остават без работа.

Живеем в непредвидим свят, пълен с изненади. Не знаем какво ни очаква утре, а интензивните отделения започват да се пълнят. Виждаме този риф пред нас и не трябва да му позволяваме да руши пътя към здравната и икономическа нормалност. Ситуацията е трудна и е необходимо да се мобилизираме за справяне с пандемията. В крайна сметка всичко е въпрос на отговорност и решение, политическо и лично.

Източник: Труд

The post Виж Гърция, мисли за България appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Виж Гърция, мисли за България

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация