/Видео/ В Благоевград: Отбелязаха 148 години от гибелта на Апостола

0

Благоевградската общественост отбеляза днес 148 години от обесването на Васил Левски
Пред бюст-паметника на Васил Левски на пл. „Васил Левски“ в знак на признателност и почит към живота и делото на Апостола на свободата,венци и цветя поднесоха евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков,  представители на общинска администрация, председателят на Общински съвет-Благоевград Андон Тодоров, общинските съветници от ДПС Мехмед Вакльов,  Ивайло Червилов и Исмет Узунов, съветничката от „Партия на Зелените“ Лилия Иванова, съветници от ГЕРБ и  други политически партии, представители на културни и образователни институции, граждани.

Участие в събитието взеха и военнослужещи от Бригадното командване.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години.

The post /Видео/ В Благоевград: Отбелязаха 148 години от гибелта на Апостола appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: /Видео/ В Благоевград: Отбелязаха 148 години от гибелта на Апостола

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация