Взрив в склад на оръжейната фирма „Емко“

0
Взрив е избухнал около 4 часа сутринта в неделя в склад за боеприпаси на оръжейната фирма „Емко“ край Карнобат. Последвал е пожар, който вече е загасен. Няма пострадали хора, предаде БНР.

Районът е отцепен за период от 24 часа.

Собственикът на фирмата Емилиян Гебрев обясни пред националното радио и бТВ, че в склада е имало боеприпаси с отпаднала необходимост, които са поръчани от фирми, но не са били платени и там са складирани докато се реши дали да бъдат унищожени или преработени.

Не са ясни причините за инцидента, нито нанесените щети.

Складовете на „Емко“ се намират на територията на бившите военни поделения, местността е известна като „Погребите“. Площта е около 220 дка.

„Към момента има само тлеене на определени огнища на мястото“, каза зам.-кметът на града Стефка Иванова, цитирана от бТВ.

Пожарната чака 2 дрона, които ще огледат мястото отгоре. Има технологично време, което трябва да мине, за да се влезе на място и да се направи оглед за щетите.

„Към 4 ч. сутринта е избухнал пожар с лек взрив преди това. Какво точно е станало – това е в компетенцията на разследващите органи. Съгласно правилата, по-рано от 24 часа никой няма достъп до мястото, където се е случило“, посочи Гебрев.

По информация от кмета на Карнобат Георги Димитров това е първият подобен инцидент в тези складове.

Фирмата „Емко“ в последните години е в общественото полезрение след опитите на предишното управление на ГЕРБ да блокира нейни оръжейни сделки, както и да попречи на Гебрев да влезе в собствеността на русенския военен завод „Дунарит“.

Срещу самия Гебрев, сина му и шеф на дружеството бе извършен опит за убийство чрез отравяне с препарат като руския „Новичок“, с който бе отровен руският двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Дори бяха повдигнати обвинения по случая с Гербев задочно срещу руснака Сергей Вячеславович Федотов (истинското му име е Денис Сергеев), който е основен заподозрян и за убийството на Скрипал и за който се смята, че е агент на руското Главно разузнавателно управление.

Източник: mediapool.bg

The post Взрив в склад на оръжейната фирма „Емко“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Взрив в склад на оръжейната фирма „Емко“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение