Вероятните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември

0
Представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на фирма „Сиела“, която осигурява машините за гласуване, бяха изслушани от партиите на председателски съвет в парламента в сряда.

Преди това имаше разговор само между депутатите и ЦИК. На нея са били обсъждани различни варианти за насрочване на вота, като според председателя на парламента Ива Митева има консенсус за 7 и 14 ноември като дати за президентските избори. За тези дати се обявиха и от ГЕРБ.

Дали ще има вот 2 в 1 все още не е ясно. Според председателя на ЦИК Камелия Нейкова в този вариант може да се наложи да се търсят още машини. По думите й логистични проблеми не би следвало да има.

От „Сиела“ предложили вариант да се закупят още 1200 машини, а ако вотът е през ноември може да се наложат и над 2000 устройства . Предложението им е тези машини да се разпределят и в повече секции да има по 2 устройства.

Цената ще бъде същата както когато бяха закупени в края на юни през „Информационно обслужване“.

„Цената е 5200 лева на машина. Тази цена е малко по-висока, заради въздушния транспорт от Тайпе до тук, което е по-скъпо от корабния транспорт. Да кажем, че общо тези допълнителни машини 5200 по 1200 са около 6 млн. лева“, каза изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

Проблемът с машините

„Всички видове избори обсъждахме, но има проблем с машините и не знам как ще се реши. Днес ще има допълнителни срещи. Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на „Сиела“, обясни съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Нейкова пък посочи, че държавата не разполага с пълния комплект софтуер и това може да е проблем за настройване на машините.

„Независимо дали ще са само президентски, дали ще има друг вид избори, проблемите са едни и същи. Има проблем с прехвърлянето на собствеността на държавата от фирма „Сиела“, има все още неплащане по договора. Поставят се въпросите, ако случайно има избори две в едно кой е по-евтиният вариант, дали ще се оскъпят, с колко ще се оскъпят, необходими ли са допълнителни машини и колко са те на брой“, каза пък Митева.

Спорът между ЦИК и „Сиела“ е и за плащането на около 9 млн. лева за софтуерната част от договора за машините от февруари. Според ЦИК софтуерът не е пълен, а „Сиела“ твърди обратното. Очаква се обаче той да бъде решен в следващите дни. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че комисията има готовност да плати, стига въпросът да се изясни. Именно по тази причина експерти на двете страни ще се срещнат, за да изяснят детайлите.

Според Тодоров софтуерни проблеми няма, но има проблеми в детайлизирането на договора. „Това в никакъв случай няма да попречи на предстоящите избори, независимо дали са две в едно или по отделно“, каза той. По думите му обаче ако въпросът не се реши, държавата ще трябва да наеме всички устройства.

Гласове за частично връщане на хартиените бюлетини

На този фон от ГЕРБ настояха да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Шефката на парламентарната група Десислава Атанасова посочи, че бюлетини така или иначе ще се печатат. От ГЕРБ вече внесоха и законопроект в тази посока, но засега той не е придвижен.

„В чужбина, особено ако има вот 2 в 1, това ще бъде изключително трудно в рамките на една седмица да се променя софтуер между първи и втори тур на президентските избори, да се обявят резултатите от парламентарните. Затова считаме, че наистина трябва да се търси разумен подход“, заяви тя.

Неофициално и в БСП се чуват гласове за връщане на възможността хората да избират с какво да гласуват – с машина или с хартия. В момента законът предвижда в секциите с над 300 избиратели и в страната, и в чужбина да се гласува само с машини.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че Изборният кодекс не позволява хибридно гласуване, а именно за президент на хартия, а за парламентарни избори с машина. „Това може и да обърка избирателите. Веднага ще има становища в едната и в другата посока. Когато има комбинация от решения, не винаги това е най-добрият вариант“, добави тя.

Председателят на парламента Ива Митева от ИТН обяви, че не приема идеята на ГЕРБ да се върне гласуването с хартиена бюлетина. 

Източник: mediapool.bg

The post Вероятните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Вероятните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация