ВАС реши за максималната скорост по магистралите

0

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени разпоредба от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която предвижда 120 км/час максимална разрешена скорост за движение по магистрала, съобщиха от пресцентъра на съда.

През април 2022 г. тричленен състав на ВАС отмени разпоредбата, тъй като беше открито противоречие между текста от правилника и разпоредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш ранг. Съгласно Закона за движение по пътищата разрешената максимална скорост на водачи категория „В“ по магистрала е до 140 км/час. Впоследствие обаче Министерският съвет обжалва решението пред касационен състав.

В случая е налице противоречие между оспорената разпоредба на Правилника и чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, При противоречие между два акта от различна степен се прилага този с по-висок ранг, т.е. прилага се законът. В случая обаче се налага изрична отмяна на незаконосъобразния текст, за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите.

Върховните магистрати приемат, че с отмяната ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай. Само по този начин ще бъдат спазени принципите на достъпност, публичност и прозрачност и предвидимост, посочват от пресцентъра на ВАС.

Министерството на вътрешните работи (МВР) публикува на 13 април миналата година за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Чрез промените МВР предложи тогава по-ниска скорост по магистралите и по-високи глоби.

The post ВАС реши за максималната скорост по магистралите appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ВАС реши за максималната скорост по магистралите

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви