България пуснала руски самолет, за да прибeрe дипломати, обявени за персона нон грата

0
Руски правителствен самолет е прелетял през въздушното пространство на България, съобщи в неделя агенция БГНЕС, която уточнява, че официален представител на българското правителството е потвърдил информацията. 

„Източникът уточни, че става въпрос за разрешен полет от Министерството на външните работи, който е имал хуманитарна цел – прибиране на руски дипломати“, пише агенцията. Полетът е осъществен, независимо от факта, че на 26 февруари страната ни обяви, че затваря въздушното си пространство за руски самолети. Това е една от санкциите заради започнатата от Русия война в Украйна.

Телевизия N1, излъчваща в няколко републики на бивша Югославия, твърди, че този самолет е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба и не могат да се завърнат в Русия.

Руският правителствен самолет кацна в 9.26 ч. тази сутрин на летището в Белград „Никола Тесла“.

Маршрут

Самолетът е излетял от Сочи и е прелетял през въздушното пространство на България, която още през февруари тази година съобщи, че забранява полетите на руския самолети през нейна територия, припомня БГНЕС.

Самолетът е навлязъл в родното небе между Варна и Бургас и го е напуснал в района на Видин. Полетът е започнал в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от известния сайт Flightradar.24.

Сн. БГНЕС

Медиите

Телевизия N1показа и снимка от самолета на летището в Белград. Подобни полети, уточнява N1, са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел да прибере руски дипломати.

Полет със същия самолет е бил осъществен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.

Според справка на БГНЕС  около 15.30 ч самолетът вече е прелетял над територията на България обратно за Русия.

Източник: mediapool.bg

The post България пуснала руски самолет, за да прибeрe дипломати, обявени за персона нон грата appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: България пуснала руски самолет, за да прибeрe дипломати, обявени за персона нон грата

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация