България може да получи от ЕК до 1820 дози от ваксината срещу маймунска шарка

0
За България са предвидени до 1820 дози от ваксината срещу маймунска шарка, закупена от Европейската комисия . Това съобщиха за Mediapool от Министерството на здравеопазването.

Миналата седмица стана ясно, че ЕК е подсигурила 160 000 дози ваксини срещу маймунска шарка от датската биотехнологична компания Bavarian Nordic и здравният еврокомисар Стела Кириакиду прризова страните от ЕС, които не са подписали съответния договор, да го направят възможно най-скоро, за да осигурят доставките.

От българското здравно министерство съобщиха, че получаването на закупените от ЕК дози от ваксината на JYNNEOS ще се извърши при сключване на договор за дарение между всяка държава членка и Европейската комисия, като е предвидено дозите ваксини да се разпределят пропорционално, с оглед населението на всяка държава членка.

За България са предвидени до 1820 дози от ваксината. В момента Министерството на здравеопазването проучва нормативните възможности за получаването на ваксините при условията на сключване на договор за дарение между ЕК и България.

Тепърва ще се уточнява как и на кои групи хора ще се прилага ваксината.

“По отношение на препоръки за прилагане на ваксина срещу маймунска вариола в страната, същите ще бъдат изискани от ЕС след евентуалното сключване на договор на дарение, при наличие на яснота относно графика на доставките на ваксини и съобразно развитието на епидемията у нас“, уточниха от МЗ.

Към момента в страната са регистрирани 4 случая на маймунска шарка.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) към 28 юли са потвърдени 11 001 случая на маймунска шарка в 27 държави в Европа – Испания (3 738), Германия (2 459), Франция (1 827), Холандия (879), Португалия (588), Италия (426), Белгия (393), Австрия (118), Ирландия (85), Швеция (81), Дания (71), Полша (53), Норвегия (50), Унгария (37), Словения (33), Гърция (32), Люксембург (23), Румъния (20), Финландия (17), Малта (17), Чехия (16), Хърватия (11), Исландия (9), Словакия (6), Естония (5), България (4) и Латвия (3). 

Източник: mediapool.bg

The post България може да получи от ЕК до 1820 дози от ваксината срещу маймунска шарка appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: България може да получи от ЕК до 1820 дози от ваксината срещу маймунска шарка

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение