България и Саудитска Арабия със споразумение за насърчаване на инвестициите

0

България и Саудитска Арабия ще подпишат Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих.

Министър Стоянов връчи на саудитския си колега проекта на споразумение, изготвен от българската страна, който предстои следващата седмица да бъде разгледан от Министерския съвет.

Документът е основа за задълбочаване на икономическите отношения между България и Саудитска Арабия и за реализиране на огромния потенциал за сътрудничество в различни сфери между двете страни.

Споразумението още веднъж потвърждава ангажимента на двете държави за създаване на по-добри условия и среда за нови инвестиции и проекти, при стриктно спазване на правната уредба в тази област. Целта на документа е да дефинира инвестиционна рамка и правила за управление на инвестициите между двете страни, които да дадат по-голяма сигурност и предвидимост за компаниите.

„През годините са водени много разговори за инвестиции между нашите две държави, но е липсвала рамката, която да даде реален тласък. Инвестициите между двете държави остават на незадоволително ниско ниво. На този фон стокообменът ни бележи двоен ръст и това е постижима цел и в сферата на инвестициите за следващите години”, заяви Никола Стоянов.

Българските фирми са търсен партньор от саудитски компании в минната индустрия. Това стана ясно по време на срещата между министър Никола Стоянов и министъра на индустрията и минералните ресурси Бандер Ал-Хорейф.

Двамата се договориха и за организиране на разменени визити на ниво бизнес за проучване на опита на двете страни и стартиране на конкретни проекти.

Министър Никола Стоянов поздрави министър Ал-Хорейф за инициативата и добрата организация на Future Minerals Forum. Над 6000 участници от цял свят, сред които над 100 министри и официални лица, представители на индустрията, бизнеса, правителствения и научен сектор взеха участие във форума, който се организира от Министерството на индустрията и минералните ресурси и Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Участие в срещите взеха Върбан Бенишев – временно управляващ посолството на Република България в Саудитска Арабия и търговското аташе на България в Рияд Петър Мойсов.

Източник: fakti.bg

The post България и Саудитска Арабия със споразумение за насърчаване на инвестициите appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: България и Саудитска Арабия със споразумение за насърчаване на инвестициите

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви