България и още 129 страни подкрепиха план за минимален корпоративен данък

0

Повечето страни, договарящи глобално преразглеждане на трансграничното данъчно облагане на мултинационалните компании, подкрепиха плановете за нови правила за това къде да се облагат компаниите и данъчна ставка от най-малко 15%, предаде Bloomberg TV.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която беше домакин на двудневните преговори, заяви, че минималният корпоративен данък върху печалбата от поне 15% в световен мащаб може да доведе до около 150 млрд. долара допълнителни глобални приходи годишно.

Според нея 130 страни, представляващи над 90% от световния БВП, са подкрепили споразумението по време на преговорите.

Новите правила за това къде да се облагат най-големите мултинационални компании биха прехвърлили данъчните права върху над 100 млрд. долара печалба към държави, в които печалбите реално се правят, добавиха от организацията, цитирана от Bulgaria on air.

„С установения глобален минимален данък мултинационалните корпорации вече няма да могат да изправят страните една срещу друга в опит да намалят данъчните ставки надолу“, заяви американският президент Джо Байдън в изявление.

„Те вече няма да могат да избягват да плащат справедливия си дял, като скриват печалбите, генерирани в САЩ или в която и да е друга държава, в юрисдикции с по-ниски данъци“, добави той.

Един източник, близък до преговорите, каза, че са били необходими тежки преговори Пекин да подкрепи сделката. Служител на американската администрация заяви, че в сделката няма специфични за Китай промени или изключения.

Източник: fakti.bg

The post България и още 129 страни подкрепиха план за минимален корпоративен данък appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: България и още 129 страни подкрепиха план за минимален корпоративен данък

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация