Бум на желаящите да си направят тест за антитела в Благоевград

0

Над 300 теста за антитела бяха направени вчера в благоевградските лаборатории за издаване на зелени сертификати. Около 250 са изследванията само в една от големите частни лаборатории, която има и филиал в кв. „Еленово“.

„От сутринта пред нашата лаборатория се образува опашка от желаещи за кръвен тест, който се прави от вената. Антителата се валидират в централната лаборатория в София. Ние работим още от лятото с тестове за антитела, имаме опит и вчера нямахме никакви затруднения. Зелени сертификати издаваме при антитела над праговата стойност 150 BAU/ml по два начина – на хартиен носител или даваме QR код, с който клиентът може да се регистрира в системата his.bg и сам да си принтира, но повечето предпочитат първия вариант”, заяви за „Струма” д-р Ялчева.

Тя добави, че има и изследвания с антитела под нормата, като някои са на хора, които са преболедували от Ковид-19 миналата година. „В такива случаи ги съветваме да се ваксинират, защото нямат протекция от коронавируса”, добави лекарката.

Цената на кръвния тест при тях е 29 лв. В другата лицензирана частна лаборатория цената е 25 лв., като вчера направените изследвания за антитела там са 42, при 60 теста в наличност. Тестове за антитела се правят и в лабораторията на поликлиниката към общинския МЦ-1.

„Днес сме направили около 20 теста и сме издали 12 зелени сертификата. Изследването е 30 лв.“, каза д-р Бойка Маринова, началник на отделението по трансфузионна хематология. Тя добави, че от днес кръвни тестове за антитела ще се правят и в мола в центъра, за да няма струпване в поликлиниката. Пак там се правят и антигеннни тестове от персонала на общинския медицински център.

Д-р Маринова отправи горещ апел за кръводаряване за рековалесцентна плазма. „В Кръвна банка нямаме плазма, а всеки ден при нас идват роднини на болни, които спешно се нуждаят от плазма за лечение на Ковид-19. Донорите трябва да представят положителен резултат от PCR или антигенен тест, или положителен резултат за антитела срещу SARS-CoV2 от сертифицирани лаборатории“, уточни д-р Маринова.

Източник: вестник Струма

The post Бум на желаящите да си направят тест за антитела в Благоевград appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Бум на желаящите да си направят тест за антитела в Благоевград

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация