БСП ще забави връщането на мандата до 10-15 септември

0
БСП ще върне мандата за съставяне на правителство между 10 и 15 септември, ако не успее да го изпълни. Това заяви в неделя лидерът на левицата Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента.

Тя обяви, че БСП ще задържи мандата, за да има време за актуализация на бюджета, така че да се помогне на пенсионерите, болните и всички, засегнати от кризата. 

Поканите за срещи с другите партии остават, каза още Нинова. Тя обясни, че ще търсят всякакви варианти, за да бъде съставен редовен кабинет. Ако не се постигне съгласие, тя се надява да се намери подкрепа поне за актуализация на бюджета. Левицата ще предложи съкращаване на сроковете и извънредни заседания на парламента.

Срещите започват с „Изправи се БГ“

БСП започва в неделя разговорите с парламентарно представените политически сили за формиране на правителство, въпреки че шансовете за успешен мандат са почти нулеви, след като в петък лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията няма да подкрепи кабинет с мандат на левицата.

В петък социалистическата партия получи от президента Румен Радев третия и последен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание.

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова потвърди, че коалицията ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет.

Първата среща е в неделя с представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Според депутата от коалицията Арман Бабикян след заявения от „Има такъв народ“ отказ за подкрепа на бъдещ кабинет с мандат на социалистите, шансовете за съставяне на правителство намаляват. „Беше анонсирано, че този тур, свързан със следващ мандат, очевидно такъв няма да има. Така че можем да говорим само за дружески разговори, някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, за да може поне да има смисъл тази среща“, каза Бабикян.

От БСП заявиха, че са готови за диалог с поканените от тях политически формации. Секретарят на парламентарната група Филип Попов коментира, че в създалата се ситуация партиите на протеста трябва да подходят отговорно. „В поканата ясно и точно е записано за какво е срещата – тя именно е за преговори по формиране на редовно правителство. Надяваме се до четвъртък вече да има име, което да се обсъди за министър-председател, след което да бъде обсъдено на нашия Национален съвет. Трябва да направим всичко необходимо, и го правим всичко необходимо, за да се стигне до сформиране на редовен кабинет“, посочи Попов.

През седмицата са планирани разговори с „Има такъв народ“, които вече заявиха, че приемат покана за среща, въпреки че няма да подкрепят БСП. „Възпитанието изисква, разбира се, да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо – имаме много големи различия“, каза Слави Трифонов. По време на разговорите след връчване на мандата на ИТН се твърдеше, че левицата и партията на Трифонов имат най-голямо съвпадение по отношение на обсъжданите приоритети и политики.

Пред седмицата ще се проведат и разговори с „Демократична България“, която вече заяви, че не би подкрепила кабинет с мандат на БСП. „Всички знаят какви са ограниченията на „Демократична България“. Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на ДБ, но ние сме само 31 депутати от 240″, каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Все още не е ясно решението на колективните органи на ДБ, които обсъждат дали биха участвали в разговори с БСП за съставяне на правителство.

От ГЕРБ, които не бяха поканени за разговори, изразиха скептицизъм за съставяне на правителство, а лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че Корнелия Нинова трябва да върне мандата. „ИТН ти казаха, че няма да стане правителство с тебе, ГЕРБ ѝ казаха, че няма, „Да, България“ ти казаха, че няма. Тя трябва да върне мандата. Какви усилия, какви разговори ще правиш“, коментира Борисов.

От ДПС заявиха, че ще наблюдават развоя на събитията и резултата от преговорите за съставяне на правителство с мандат на БСП.

Междувременно президентът Румен Радев призова партиите в Народното събрание към поемане на отговорност за управлението на страната. „Не могат политическите сили в парламента да продължават да бягат от своята отговорност. Хората накрая ще санкционират всички, които абдикират от отговорност“, каза Радев.

Източник: mediapool.bg

The post БСП ще забави връщането на мандата до 10-15 септември appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: БСП ще забави връщането на мандата до 10-15 септември

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация