БСП приключва първия кръг консултации за нов кабинет

0
БСП ще приключи днес първия кръг от консултации за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат.

Очакват се разговори с парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) и напусналите „Има такъв народ“ (ИТН) депутати. Срещите отново ще са в Народното събрание.

Да има работещо антикорупционно мнозинство е условието на напусналите депутати от ИТН, за да подкрепят кабинет с мандата на БСП, каза независимият депутат Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Същото условия поставиха и от „Продължаваме промяната“ (ПП) по време на консултациите си с „БСП за България“ във вторник. Двете формации препотвърдиха изработената вече програма и обявиха, че името на премиера ще стане ясно, ако се осигури мнозинство за политиките в нея. От БСП смятат, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от ПП – най-голямата политическа сила в парламента.

В сряда левицата разговаря и с представителите на парламентарната група на ИТН. От „БСП за България“ казаха, че за основа на съставянето на бъдещ кабинет в рамките на настоящия парламент поставят готова управленска програма. От ИТН коментираха, че имат съвпадение по почти всички точки, сред които и приемането на антикорупционния закон.

На брифинг в парламента след срещата лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова обобщи, че ИТН имат воля и желание да разговарят за съставяне на редовен кабинет. И двете формации бяха на мнение, че персонални назначения следва да се обсъждат на по-късен етап.

Относно предложението вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Ива Митева от ИТН посочи, че нямат „остри възражения“ срещу кандидатурата му. По думите й обаче не трябва да се записва конкретно име, преди да бъдат приети процедурните правила за избор на председател на комисията.

След като ПП не успяха да реализират проучвателния мандат, а ГЕРБ-СДС отказаха да го приемат, президентът Румен Радев връчи последния мандат на „БСП за България“. Процедурата по връчването на мандатите започна, след като бе гласуванвот на недоверие към кабинета „Петков“ през юни.

Ако и БСП не успее да изпълни мандата, държавният глава ще разпусне 47-ото Народно събрание, ще състави служебно правителство и ще обяви датата за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Очаквайте подробности

Източник: mediapool.bg

The post БСП приключва първия кръг консултации за нов кабинет appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: БСП приключва първия кръг консултации за нов кабинет

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение