БСП открива предизборната си кампания на Бузлуджа

0
И тази година социалистите се събират на Бузлуджа за традиционния събор на левицата.

На  поляната под върха БСП ще отбележи 131 години от началото на организираното социалистическо движение в България и провеждането на Бузлуджанския учредителен конгрес на партията.

Празникът започва в 10:30 часа в събота с поднасяне на венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

По същото време е и началото на художествената програма на сцената на историческата поляна със специалното участие на Миро, Владо Димов, Цветан Бонев, „Виво Монтана“ и Лилия Андонова. 
 
От 11:30 часа е предвиден национален политически митинг на левицата. Обръщение към присъстващите ще направи председателят на БСП Корнелия Нинова.  
 
Съборът на Бузлуджа се провежда ежегодно от 1991 г. и многократно в годините назад празникът преминава под знака на предстоящи избори.

В четвъртък „БСП за България“ върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство и през есента отново предстоят предсрочни парламентарни избори.

На Бузлуджа БСП ще даде начало на предизборната си кампания, заяви вчера лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова пред журналисти в Стара Загора. 

Досега на Бузлуджа
 
През 2007 г. съборът на Бузлуджа е отложен в последния момент заради продължаващите пожари в България и стремежа на социалистическата партия да не излага на риск живота на хората и природата. Решението за отлагане е взето от Изпълнителното бюро на БСП два дни преди събитието. Вместо на 28 юли празникът се провежда на 1 септември 2007 г. и на него са представени кандидатите за кметове на БСП на предстоящите местни избори.
 
През 2008 г. националният събор на левицата на Бузлуджа започва с ритуал в чест на боевете на Шипка по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) и 130-ата годишнина от Освобождението на България. Празникът завършва с Buzludzha Оpen – парти на открито, в което се включват стотици млади социалисти. Към тях се присъединява и тогавашният лидер на БСП и премиер Сергей Станишев. Той за кратко се проявява като диджей и поздравява младежите с денс-микс на песента „Една българска роза“. По-късно Йоанна и Deep Zone изпълняват песента DJ, Take Me Away, а Станишев се включва в миксирането на парчето. Младежката програма продължава до ранните сутрешни часове с изпълнения на DJ Rossko, Balthazar, JackRock, DJ Dian и германските диджеи Da Hool, Amok и Alex Kvitta.
 
На събора бургаските социалисти подаряват на БСП сертификат за регистриране на звезда от шеста звездна величина в съзвездието Воловар, за „да символизира светлината, която през годините води БСП като й показва пътя към себе си и към сърцата на хората“.
 
В навечерието на събора през 2011 г. БСП успява да „запали“ рубинената звезда на паметника на Бузлуджа. Автентичната звезда на сградата светва, а лъч осветява поляната под върха, на която са се събрали млади социалисти. Включването на звездата е част от кампанията „Предай звезда нататък“, инициирана от младежкото обединение на БСП, свързана със 120-годишнината на партията. Целта е да „запалят“ и други младежи за социалистическата идея и да я „предадат нататък“.

През 2011 г. пред членовете и симпатизантите на левицата е представен кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин.
  
През пандемичната 2020 г. вместо събор на историческия връх БСП организира национален митинг-протест „Бузлуджа 2020“ на жълтите павета в столицата под наслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България“. Тук сме заедно, за да спасим България от мафията, заявява тогава лидерът на партията Корнелия Нинова пред множеството. Г-н Борисов, ще останете в политическата история с една емблема – едно чекмедже, пълно с пари, и един пистолет до главата ви, за да ги пазите, обръща се тя към тогавашния премиер Бойко Борисов. По думите на Нинова това са парите, ограбени от народа, и тази власт се пази по един начин – с бухалка. Преди митинга на жълтите павета на 25 юли множеството минава в шествие по столичните улици.
 
По-късно, на 1 август ръководството на БСП и представители на общинските и областни организации на Старозагорска и Габровска област поднасят венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. Бузлуджа е нашата клетва пред България, коментира тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 
Сред изпълнителите, пели на събора на левицата през годините, са Георги Христов, Веселин Маринов, Петя Буюклиева, дует „Шик“, както и Горан Брегович с неговия оркестър. 

По БТА

 

Източник: mediapool.bg

The post БСП открива предизборната си кампания на Бузлуджа appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: БСП открива предизборната си кампания на Бузлуджа

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение