БСП и „Възраждане“ разсъждават пред КС за цар Шишман, НАТО и османците

0
Първото ново дело на Конституционният съд за 2023 година ще бъде по искането искането да се обяви за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. Парламентът гласува решението в началото на декември с убедително парламентарно мнозинство, „против“ бяха само проруската популистка партия „Възраждане“ и БСП.

 

Докладчик по делото в Конституционния съд е бившият депутат от БСП и бивш служебен правосъден министър Янаки Стоилов, член на КС от квотата на президента Румен Радев, който също като БСП и „Възраждане“ не иска България да помага на Украйна в битката й да прогони руските окупатори.

 

Военната помощ за Украйна бе отнесена до КС от депутатите на БСП и „Възраждане“, които смятат, че така България ще бъде „трайно въвлечена във въоръжения конфликт“. „Това не е само лекомислено, но и престъпно по своя характер вземане на страна в конфликта“, пише в мотивите до КС.

 

Според депутатите от двете проруски партии Народното събрание по конституция няма право да решава въпроси за предоставяне на военно оборудване, нито да възлага на Министерския съвет замяната на остарялото съветско оборудване.

 

Изключително любопитна е използваната от БСП и „Възраждане“ аналогия по отношение на очакването България да получи от своите партньори в НАТО западна военна техника, за да компенсира изпратеното на Украйна въоръжение по съветски стандарт – т.нар. „заместващи способности“.

 

Депутатите директно сравняват членството на България в НАТО с остатъците от Второто българско царство, изпаднали във васална зависимост от Османската империя.

 

Ето какво дословно е написано в жалбата на БСП и „Възраждане“ до КС:

 

„Терминът „заместващи способности“ може да създаде прецедент, какъвто в нашата история вече се случи през 14 век, когато по време на управлението на Цар Иван Шишман Второто Българско царство става васално на османските турци. Тогава реално ставаме съюзници на Османската империя и това е първият път за разполагане на чужди, т.нар. „съюзнически“ войски на българска територия, за да се стигне впоследствие до фаталните събития от 17.06.1393 г., когато старопрестолният град Търново бе превзет от турците“, пише в допълнително искане на депутатите от БСП и „Възраждане“.

 

Текстът е изготвен от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който по образование е юрист и етнограф, завършил Великотърновския университет. В документите по конституционното дело изрично пише, че той представлява всичките 50 депутати, които атакуват решението на парламента за военната помощ.

Източник: mediapool.bg

The post БСП и „Възраждане“ разсъждават пред КС за цар Шишман, НАТО и османците appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: БСП и „Възраждане“ разсъждават пред КС за цар Шишман, НАТО и османците

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви