Брюксел е под натиск от зелени активисти да не признае газа за устойчива инвестиция

0

Европейският съюз (ЕС) нарушава собственото си законодателство, ако признае природния газ за зелена инвестиция, смятат от адвокатската група ClientEarth с интереси в опазването на околната среда. Европейската комисия (ЕК) трябва да актуализира своите регулации относно инвестициите, допустими на фона на Зелената сделка, или т.нар. зелена таксономия, пише Investor.

Брюксел вече е под натиск от лобисти да признае газа като мостова технология, която да подпомогне енергийния преход и затварянето на въглищните мощности.

Реално ЕС не може да забрани инвестициите в природен газ при всички положения, но ако не бъдат признати като щадящи околната среда, те няма да получат етикет за устойчиво финансиране. Това е важен индикатор за финансовите институции, които все повече обмислят оттеглянето си от проекти, застрашаващи изпълнението на климатичните цели.

Според позиция на ClientEarth, изпратена в писмо до ЕК, до което има достъп Ройтерс, обаче такова признание би нарушило редица закони, включително и целите за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. и за нулеви емисии до 2050 г.

„Ако бъде прието, това ще увеличи инвестициите в дейности, използващи природен газ и ще бъде в пълно противоречие с ангажиментите, поети от ЕК и на международно и на ниво ЕС“, смятат адвокатите.

От ЕК потвърждават, че са получили писмото и ще отговорят „скоро“.

Според ClientEarth парите, които отиват за изграждане на газова инфраструктура и мощности, могат да бъдат използвани за развитието на възобновяемите източници.

Природният газ не покрива редица изисквания, за да бъде обявен като приемлив за околната среда. Той също отделя въглероден диоксид, макар и емисиите да са по-малко спрямо въглищата. Освен това има опасност от изтичане на метан при транспортирането на газа, който реално е по-замърсяващ от въглеродния диоксид, макар и да се разгражда по-бързо в атмосферата (за 12 години).

Очаква се в следващите месеци ЕК да публикува своите предложения за зелени инвестиции, като освен за природния газ, комисията трябва да се произнесе за допустимостта на инвестициите в ядрени мощности.

Източник: fakti.bg

The post Брюксел е под натиск от зелени активисти да не признае газа за устойчива инвестиция appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Брюксел е под натиск от зелени активисти да не признае газа за устойчива инвестиция

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация