БРУЛЯТ ЗДРАВО: Шоково поскъпване на водата в Дупница

0

Шоково поскъпване на водата в наш град разбуни духовете и вся напрежение сред местните граждани. Очаква се цената на живителната течност да се повиши с близо 200% в Дупница. Това е описано в бизнес плана на ВиК оператора на региона „Кюстендилска вода“. На заседанието а ВиК асоциацията е била приета новата цена от 3,65 лв. На кубик. Решението е прието с под 50% подкрепа от присъстващите членове. Законът в този случай гласи, че за да отпадне увеличението, против него трябва да гласуват 75%.

Дупничани алармират, че се прави опит да се фалира местното ВиК дружество, тъй като много малка част от генерираните средства от новата цена ще влизат в него. Целта според Общинския съвет е да дойде ново дружество. Във ВиК-Дупница финансовото положение е критично. Служителите са готови на стачни действия. „Заплатите не са изплатени, пак са със забавяне. Всичко това се дължи на ниската цена на водата. Събираме почти 85% от задълженията си, но това не е достатъчно”, посочи служител.

За NOVA от „Кюстендилска вода” обясниха, че увеличението до 3,65 лв. се налага, тъй като в последните десет години цените на ВиК услугите не са променяни, а и много от оперативните разходи са се увеличили съществено, вследствие на промяна в доставните им цени. От дружеството добавят, че цената на водата ще остане в диапазона на средната за страната и далеч по-ниска от социално поносимата цена на водата за населението в региона. Идната седмица целият общински съвет на Дупница излиза на протест.

в. Телеграф

The post БРУЛЯТ ЗДРАВО: Шоково поскъпване на водата в Дупница appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви