Борисов проговори за санкциите на САЩ, Пеевски, кюлчетата и „Мата Хари“

0
„Подкрепяме мерките на финансово министерство на САЩ и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока“. Това каза на пресконференция в четвъртък лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойсо Борисов по повод наложените от САЩ санкции срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков и действащия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

По-голямата част от казаното от него прозвуча като опит да се дистанцира от ставащото. Междувременно обаче му бяха зададени и дълго избягвани от него въпроси.

Борисов припомни, че в сряда се е срещнал с посланика на САЩ Херо Мустафа: „Вчера имах среща в посолството. Дори няма намек. Няма по-сърдечна, хубава, мила и работеща среща. Всичките ни са били такива. От месеци работим по тези теми, които искат да ни пришият на нас. Тази среща беше заявена миналата сряда. Ние знаехме какво ще се случи, защото по тези теми се работи. Ако имаше такъв нюанс, аз се свивам и се дърпан, ако бях усетил каквото и да е недоверие“.

Попитан дали тези негови думи се отнасят за работа по санкциите, той отговори, че „от месеци ние сме информирани и работим заедно“. Но добави, че няма да каже какво се е говорило по темите корупция, шпионаж, тероризъм с партньорските служби.

„Толкова съм спокоен, а от вчера съм и много обнадежден“, каза Борисов. И добави, че е сигурен, че прокуратурата ще се заеме с разкритията.

„Толкова по доклада, който вчера беше пуснат. Нещо повече. Ако трябва да поемем вина за нещо, това е за нашия зам.-министър Манолев, който е член на ГЕРБ. Когато избухна скандалът с къщите за гости, той беше отстранен като зам.-министър изведен от партията. Точно по времето на нашето управление бяха арестувани министри и се влизаше в министерства“, каза Борисов.

Признанието му за Манолев не е изненада – още от изтеклите записи с гласа на лидера на ГЕРБ се разбра, че той е готов да жертва зам.-министъра.

„Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те“, се чува в записа, пуснат миналото лято, който след това две експеритизи определиха като автентичен. 

„Кюлче съм пипал само веднъж“

Днес Борисов неколкократно повтори, че не е взимал и една стотинка от Васил Божков, въпреки че от повече от година укриващият се в Дубай хазартен бос твърди обратното. Думите на лидера на ГЕРБ бяха по повод казаното във вчерашното съобщение на САЩ за санкциите, че Божков неколкократно е подкупвал „действащ политически лидер“, чието име не е назовано.

„Аз кюлче съм пипал само веднъж в живота си. Бях в БНБ в трезора, да видя златния резерв. Там кюлчетата са натрупани само в големи палети. Ако някой може да повдигне с два пръста едно кюлче си е за него, а те са конусовидни и колкото повече стискаш, толкова повече ти се махат пръстите. Това е единственият случай, в който аз съм пипал кюлче“, каза Борисов.

Борисов и Пеевски

Бившият премиер повтори няколко пъти, че отношенията му с Пеевски били чисто политически и „винаги свързани със смесените райони“.

Поведението на ГЕРБ през последните години, а и внезапното официално забогатяване на Пеевски именно по време на управлението на Борисов обаче сочат друго. Например „Водстрой 98“, която в миналото се свързваше с бизнеса на Пеевски, през годините е печелила редица обществени поръчки.

„Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес, нито каквото и да било“, каза Борисов.

Попитан откога не се е виждал с Пеевски, той отговори: „Месеци наред не съм го виждал. Не си водя тефтер. Казах ясно и точно: месеци назад, много месеци, 7-8-10 месеца“.

На въпрос каква е била темата на последната среща, той отговори: „смесените райони“.

Защо пуснал в отпуск шефовете на службите?

Борисов беше попитан и защо е разписал продължителните неплатени отпуски на шефовете на ДАНС и ДАТО :

„Ще ви кажа честно – от чаршията, както Наско Атанасов (Атанас Атанасов, председател на ДСБ- бел.ред.) казва, или в метрото, някой ми каза, че вътрешният министър ще е Бойко Рашков. Ние знаехме, че му е отнет достъпът до класифицирана информация. Ние не вярвахме, че те ще стигнат чак дотам да оголят и да изнесат цялата информация от всички служби, които в масивите са работени. Аз не вярвах, но те явно го направиха. Да, аз им разписах, но в момента, в който чух какво говорят, ги помолих да се върнат, да отидат да си поискат среща със Стефан Янев, да му представят какво са работили и той да им каже дали ги уволнява или ги оставя и да се приключи с тая сага. Те решиха да ги уволнят“.

Последва въпрос откъде Борисов е знаел, че Бойко Рашков е с отнет допуск до класифицирана информация. „Ми, от… Оттам откъдето Атанасов, Бабикян и Хаджигенов имат, че са подслушвани. От същия източник“, отговори бившият премиер.

От думите му не се разбра дали това е и косвено признание, че е имало подслушване на политици преди изборите през април.

Коя е „Мата Хари“?

Борисов няколко пъти отказа да каже коя е „Мата Хари“ – жената, заснела кюлчетата и пачките евро в нощното му шкафче. Не бил казал дори на прокуратурата коя е жената, защото „имал съмнения“.

„Джентълменството не ми позволява да я кажа. Не съм (казал на прокуратурата коя е- бел.ред), защото имам съмнения дали е същата, за която си мисля“, каза бившият премиер.

Досега Борисов обявяваше, че е наясно коя е тя и освен „Мата Хари“, веднъж я нарече „една прекрасна госпожа“.

Той все пак обяви, че Маги Бадер, която бе посочена от биснесмена Светослав Илчовски, не е въпросната жена и че не я познава.

„Я си представете вие да сте семеен човек и изведнъж някой да ви каже, че сте моя любовница. А аз никога не съм го виждал и чувал. Никога. Представете си как това момиче говори със своите приятелки, семейства, близки“, каза той.

Служебното правителство ще провали изборите

Борисов за пореден път повтори и тезата, че служебното правителство ще провали изборите и отново нападна машинния вот, какъвто по закон ще е единственият начин за гласуване в секциите с над 300 избиратели в страната и извън нея.

„Това правителство, което продължава да прави нечувани смени във всички сектори, не прави единственото, за което Конституцията го е определила – правенето на изборите. Искам днес това да го запомните. Те ще провалят изборите. Тествахме, няма как с тези машини в толкова секции да бъдат проведени изборите. Ще станат опашки и скандали, няма да могат да преброят квитанциите“, каза Борисов. 

Източник: mediapool.bg

The post Борисов проговори за санкциите на САЩ, Пеевски, кюлчетата и „Мата Хари“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Борисов проговори за санкциите на САЩ, Пеевски, кюлчетата и „Мата Хари“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация