Близо 18 часа заседава парламентарната правна комисия по Изборния кодекс

0
Рекордно дълго продължи заседанието на правната комисия в парламента – близо 18 часа.

От 14:30 часа в сряда до 7:50 часа в четвъртък без прекъсване депутатите разгледаха над 100 предложения за промени в Изборния кодекс преди второто четене на закона в пленарната зала.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС, т.нар. „Хартиена коалиция“ успяха да върнат гласуването с хартиена бюлетин, не разрешиха да има електронното дистанционно гласуване и създаването на район „Чужбина“.

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100.

Закрит беше Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), а членовете на ЦИК нараснаха от 15 на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.

При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на „Демократична България“, но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите „електронно гласуване“.

„След хиляди празнословни декларации за национална отговорност и загриженост за благосъстоянието на българина, организираната папирофилска група на бивши агенти на комунистическата ДС положи неимоверни усилия да създаде максимални условия за манипулации на изборния процес. Резултатът е, че в петък в пленарна зала същите сатрапи ще се опитат да првърнат хартиената бюлетина в стоманена окова на гражданския порив за промяна към нормалност и справедливост.

С опоненти се разговаря и дебатира, с насилници и поробители се воюва. Нека всички заедно покажем на хартиените тирани, че свободата на избора е нещо, което никога не могат да ни отнемат!!!“, написа след края на заседанието Андрей Цеков, депутат от „Продължаваме промяната“ на стената си във „Фейсбук“.

 

Източник: mediapool.bg

The post Близо 18 часа заседава парламентарната правна комисия по Изборния кодекс appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Близо 18 часа заседава парламентарната правна комисия по Изборния кодекс

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение