Благоевградската общественост отбелязва 186 години от рождението на Васил Левски

0

С полагане на цветя пред бюст – паметника на Васил Левски в Благоевград ще бъде почетена 186-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.
Церемонията, в знак на признателност към живота и делото на Васил Левски, ще се състои на 18 юли (вторник) от 10.00 часа.
Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско – турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари.
Може да бъде изображение с квитанция за билет и текст, който гласи 'благревγраа уважаеми госпожи и господа, община благоевград ви кани на 18 юли (вторник) 2023 г. от 10:00 часа пред бюст-паметника на васил левски на ритуал по полагане на цветя в знак на признателност по повод 186 години от рождението на апостола на свободата. бλαΓΕΒΓΡΑλ заповядайте! община благоевград'

The post Благоевградската общественост отбелязва 186 години от рождението на Васил Левски appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви