Бизнесът срещу синдикатите за минималната заплата през 2022 година

0

Темата за повишаването на минималната работна заплата скара синдикатите и бизнеса през миналата седмица. В „Тази сутрин“ Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ коментира, че ситуацията е тежка и за двете страни.

От организацията поискаха минималното възнаграждение от 1 януари 2022 г. да бъде 764 лв., в момента е 650 лв.

„Закъсняваме като държава с много неща, както закъсняхме с Плана за възстановяване, така сега закъсняваме с бюджетната рамка за догодина. Работниците имат огромни нужди, няма даване на пари, те се изработват и се постигат с тежък труд“, допълни Загоров.

По думите му минималната работна заплата е била капката за раздора с бизнеса. „Самото скарване си дойде естествено. Не беше редно въобще държавата да прави среща, при положение, че няма какво да каже. Финансовият министър закъсня, той можеше да каже какви са възможностите на бюджета“, посочи Загоров.

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов призна, че животът е поскъпнал, но от бизнеса не са съгласни с предложеното от синдикатите увеличение.

„Минималната работна заплата през последните 20 г. се увеличава всяка година. Бизнесът не е съгласен с този скок от 17,5%. През октомври и ноември винаги имаме този спор със синдикатите, защото не сме се разбрали за механизъм за определяне на минималната работна заплата“, посочи Иванов.

Той обясни, че бизнесът е напуснал срещата със синдикатите и държавата миналата седмица, защото социалният диалог е бил нарушен – нямало е аргументи, а говорене на висок тон.

Източник: fakti.bg

The post Бизнесът срещу синдикатите за минималната заплата през 2022 година appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Бизнесът срещу синдикатите за минималната заплата през 2022 година

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация