Бившата съдийка Румяна Ченалова бе оправдана и на втора инстанция

0
Софийският апелативен съд оправда бившата съдийка Румяна Ченалова по делото за длъжностни и документни престъпления, заведено срещу нея преди шест години

Ченалова бе обвинена, че е набавила облага за частна фирма по търговско дело срещу Националната електрическа компания (НЕК). Прокуратурата твърдеше, че тя е допуснала искова молба на дружеството „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“, макар че била с нарушения, а фирмата не платила държавната такса от над 400 хил. лв.

От това последвали запори за НЕК, а Ченалова бе обвинена и за поправка на протокол по същото дело.

Делото срещу нея беше внесено в спецсъда, който през миналата година я оправда по основното обвинение за длъжностно престъпление. В присъдата се казваше, че не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ и се довери на обясненията ѝ, че е допуснала грешка от недоглеждане и предоверяване на написаното в исковата молба, че в нея е приложен и документ за платена държавна такса.

Бившата съдийка беше призната за виновна само за документното престъпление с поправката на протокола, че е представено едно преводно нареждане от ОЕТ.

Спецсъдът прие, че деянието е било умишлено, защото Ченалова не е уведомила съдебния секретар за поправката, който по традиция в такъв случай изслушвал записа от предходното заседание. Според съда обаче това невярно документиране е маловажен случай, защото не е довело до вреди

Софийският апеативен съд я признава за невиновна по всички обвинения.

Гнили ябълки

Проблемите на бившата съдийка започнаха през 2015 г., след като тогавашният френски посланик у нас Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опит за приватизация на две дружества – „Домейн Менада“ и „Белведере дистрибуция“, собственост на френска компания. Делото се гледаше от Ченалова. Дипломатът попита дали в българската съдебна система има „гнили ябълки“.

Изявлението му предизвика дисциплинарно производство срещу съдийката и тя се отказа от процеса. Синдикът по това дело – Панайот Велков пък бе изваден от списъка със синдици. Той бе сключил договор за охрана на дружествата с известната фирма „Делта гард“ и бе синдик по дела, от които имаше интерес бившият депутат Делян Пеевски.

Двете каки

Ченалова бе основен герой и в друг скандал, разтърсил съдебната система – „Двете каки“. В началото на 2015 г. се появиха записи, в които тя си говореше с бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Двете обсъждаха „опраскването“ на Янева покрай делото за подслушване на МВР „Червей“. Споменаваха се имената на бившия премиер Бойко Борисов, на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и на Пеевски.

„Двете каки“ дойде от реплика на Борисов, който заяви, че не бива да им се обръща внимание. По този скандал бе образувано дело, което след това бе спряно. Наблюдаващ прокурор по него бе Димитър Петров, който впоследствие стана шеф на спецпрокуратурата.

Източник: mediapool.bg

The post Бившата съдийка Румяна Ченалова бе оправдана и на втора инстанция appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Бившата съдийка Румяна Ченалова бе оправдана и на втора инстанция

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение