БЕХ крие претендентите за началници на държавните енергийни фирми

0
Близо месец след като обяви конкурси за нови членове на управителните и надзорните съвети на почти всички свои дъщерни дружества, „Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) отказва да съобщи кои са претендентите и кои от тях продължават до втория етап от конкурсите. Срокът за кандидатстване приключи преди 10 дни.

Независимо, че става дума за ключови фирми от държавната енергетика, БЕХ мотивира отказа да предостави информация със защита на личните данни по европейския регламент и правила, за които обаче от холдинга не успяха да обясняват пред Mediapool дали са вътрешни или някакви други. Заявиха, че ще обявят единствено победителите в конкурсите, а междувременно няма да се съобщава нищо. На напомняне, че при предишните конкурси за ръководители на държавните енергийни дружества и дори на тяхната компания майка междинните резултати са били обявявани, без това да е проблем за личните данни, от БЕХ отвърнаха, че сегашното решение е да не се дава информация.

За предишното ръководство на БЕХ очевидно не е било проблем да информира за хода на провежданите през 2021 г. конкурси, видно от сайта на холдинга. За сегашното вече е.

През ноември БЕХ обяви конкурсите по закона за публичните предприятия за ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Националната електрическа компания“ (НЕК), ТЕЦ „Марица Изток 2“ и мини „Марица Изток“ и за надзорните съвети на газовия оператор „Булгартрансгаз“ (БТГ) и „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО).

За ядрената централа и „Булгаргаз“ се търсят по трима представители на държавата в съветите на директорите, двама нови шефове трябват за Мини „Марица Изток“ и по един – в НЕК и държавната въглищна електроцентрала. Обявени са конкурси за двама в надзора на ЕСО и за един – в БТГ.

На кои шефове се търсят заместници или трябва да бъдат легитимирани

През август бяха отстранени шефът на ядрената централа Наско Михов и заместникът му Александър Николов и на тяхно място до провеждане на конкурс бяха назначени Георги Кирков и Андрей Красночаров. Месец по-рано по същата схема бе уволнен бившият евродепутат на ГЕРБ Владимир Уручев и на негово място до конкурс бе сложен Тодор Йонев.

В „Булгаргаз“ реално целият петчленен съвет на директорите е до провеждане на конкурс. Този похват приложи първо „Продължаваме промяната“, като смени ръководството, после бе използван и от служебното правителство. Така директорът Деница Златева, председателят на съвета Иван Топчийски, който остана единственото наследство на ПП в газовото дружество, Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Веселин Синабов, би трябвало да бъдат заменени с постоянно избрани шефове. Обявеният конкурс обаче е само за тримата държавни представители, другите двама би трябвало да избере Агенцията за контрол на публичните предприятия. Особеното е обаче, че и петимата са партийни назначения и не е ясно за кои трима БЕХ търси наследници.

През май месец освободен от поста му беше и шефът на НЕК Иван Йончев, а на негово място застана Мартин Георгиев – отново до провеждане на конкурс.

За Мини „Марица Изток“ също не е ясно за чии точно места се търсят наследници, тъй като избрани до провеждане на конкурс са шефката Илза Чинкова и членовете Николай Николов и Елвира Шопова. Същото се отнася и за ТЕЦ „Марица Изток 2“, където пък всички членове на съвета изпълняват мандатите си от 2021 г.

В надзора на „Булгартрансгаз“ също временно са Александър Каназирски и Благовест Донов, но се търси един постоянен.

В контролния орган на ЕСО през март заради прекратена конкурсна процедура е назначен Петър Герджиков на мястото на Петър Петров. За чие място се търси втори човек в надзора не е ясно.

Първата цедка на кандидатите е минала, но е тайна как

Срокът за кандидатстване в процедурата за АЕЦ „Козлодуй“ е била удължена, но като цяло първият етап на конкурсите е приключил на 15 декември.

Мediapool поиска информация от БЕХ за кандидатствалите във всеки от конкурсите и кои от тях продължават до втория етап – с представянето на концепции, но тази информация бе отказана с абсурдните мотиви за защита на личните данни и хората, които участват.

От холдинга заявиха, че направо щели да станат ясни назначенията.

Така обаче обществеността няма да знае кои са били останалите претенденти, за да сравни експертизата на избраните и на отстранените.

Както и в предишните подобни процедури, не е ясно кои са членовете на комисиите, които преценяват кого да допуснат за представяне на концепции и устния етап с въпроси по визиите за управление на дружествата.

Как БЕХ разбира добрата репутация

Най-вероятно голяма част от заемащите сега временните длъжности ще участват в конкурсите, за да си осигурят петгодишни мандати начело на важните енергийни компании. Практиката от само две години действие на закона за публичните предприятия и изискването за избор на „професионални“ ръководства обаче показва, че всъщност продължава десетилетният модел всяка нова власт да сменя както си иска шефовете в държавната енергетика.

По информация на Mediapool в конкурса за ядрената централа са участвали уволнените без аргументи Наско Михов и Александър Николов, както и част от сегашните шефове на различни дирекции в АЕЦ „Козлодуй“. Двамата обаче не са допуснати до следващия етап на конкурса. Аргументът е, че не отговарят на изискванията за добра репутация.

В същото време за БЕХ очевидно не е проблем да назначи начело на стратегическата енергийна компания Георги Кирков, за когото изданието „Капитал“ писа преди време, че е виновен за причиняването на катастрофа през 2013 г., довела до смърт на човек, но се спасява от присъда и наказание заради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване. Девет години са минали докато прокуратурата внесе обвинителния акт и Окръжният съд в Монтана се произнесе на първа инстанция по този иначе ясен и от фактическа и правна страна казус. Още при назначението на Кирков е било ясно, че срещу него тече дело за причинената катастрофа, довела после до смърт. Освен това директорът на ядрената централа не получи достъп до секретна информация.

Неговата репутация обаче явно е безспорна за БЕХ, за разлика от тази на други кандидати.

Новият стар модел на „нашите“ назначения

Какво е ситото в останалите процедури Mediapool няма информация, а от БЕХ смятат, че е редно просто да дадат за вписване в Търговия регистър на определени лица, за които никой няма да е наясно по какви критерии и с каква експертиза са избрани. При това положение сякаш някак по-лесно за преглъщане беше предишното положение на директните партийни назначения в държавните фирми при смяната на всяка власт.

Източник: mediapool.bg

The post БЕХ крие претендентите за началници на държавните енергийни фирми appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: БЕХ крие претендентите за началници на държавните енергийни фирми

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви