Бащите и осиновителите ще могат да ползват 2 месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 години

0
Бащите и осиновителите ще могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Това реши окончателно Народното събрание с промени в Кодекса на труда. Приетите текстове позволяват бащите да ползват отпуск веднъж или на части, като условието е бащата да не е ползвал отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст. 

Предвиденият отпуск няма да може да се прехвърля на другия родител, но възможността за ползване на двумесечен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст е само за осигурени лица, като всяка година обезщетението ще се определя изрично. 

Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

Бащата или осиновителят, който иска да ползва отпуск за дете, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително. 

Приетите промени съдържат и две основни изменения, засягащи транспонирането в българското законодателство на две основни директиви на ЕС – едната е свързана с предвидими и прозрачни условия на труд, а другата – със съчетаването на семейните задължения и професионалния живот. В тази връзка са заложени две разпоредби, които предоставят възможност на работника и служителя да има адекватна информация, свързана с трудовото му правоотношение и се доразвива с елементи за възможността за професионално израстване. Предвидени са и допълнителни възможности, свързани с информация по отношение на заплатата, на почивките, на работното време и на отпуските. 
 

Източник: mediapool.bg

The post Бащите и осиновителите ще могат да ползват 2 месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 години appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Бащите и осиновителите ще могат да ползват 2 месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 години

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение