Банско завладя зрителите на фестивала „Сурва“ в Перник

0

Банско участва с внушителна представителна група в юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който се провежда в Перник. В един от най-големите маскарадни фестивали в Европа над 10 хил. души, сред които и 17 чуждестранни маскарадни групи.
Присъствието на банскалии беше впечатляващо както с числеността на групата от повече от 150 човека, с невероятния емоционален заряд и настроение, така и с уникалните бабугерски костюми и автентични носии, с които се бяха облекли мъже, жени и деца. Те представиха един типичен за Банско сурвакарски бабугерски ритуал, изпълняван на 1 януари. С разчупване на питката и предаването на житния клас, той символизира изпращането на старата година и посрещането на новата година, за която се нарича да има здраве, плодородие и единство.
Посланието на групата от Банско и цялостното представяне на банскалии, което бе заредено с невероятна енергия и сила, получи непринуденото възхищение на публиката, а банските бабугери бяха най-сниманите кукери на фестивала.
Участието на представителната група на Банско на фестивала на маскарадните игри „Сурва“ в Перник без съмнение ще бъде най-запомнящото се на юбилейното му издание.
Може да бъде изображение с 8 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с един или повече хора, тълпа и текстово съобщение

The post Банско завладя зрителите на фестивала „Сурва“ в Перник appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви