Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт по света

0

Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смъртните случаи по света след сърдечните заболявания, съобщиха АФП и БТА, като цитираха данни от мащабно проучване.

Сред най-смъртоносните бактерии са стафилококус ауреус и пневмококи.

Изследването, което е публикувано в изданието „Лансет“, е фокусирано върху около 30 бактерии, за които се смята, че най-често са свързани с инфекции. Направена е оценка и на броя на смъртните случаи, предизвикани от тях.

Проучването е осъществено в рамките на „Глобалното бреме на болестите“ – мащабна изследователска програма, финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В нея са включени няколко хиляди учени в повечето от страните по света.

Около 7,7 милиона смъртни случаи са свързани с бактериална инфекция, макар че тези данни са от 2019 г., преди пандемията от КОВИД-19.

От около трийсет избрани бактерии само пет са причината за повече от половината от смъртните случаи. Стафилококус ауреус е „водещата бактериална причина за летален изход в 135 страни“, се посочва в проучването. При най-малките – деца под пет години, обаче и пневмококовите инфекции се оказват най-смъртоносни.

Според изследователите тези резултати показват, че  бактериалните инфекции трябва да са „спешен приоритет“ по отношение на общественото здраве.

Те призовават за действия за превенция на инфекциите, по-добро използване на антибиотици – по-специално за избягване на резистентността, както и за по-ефективни ваксинации.

The post Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт по света appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

The post Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт по света appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт по света

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение