Асоциация пише до Урсула фон дер Лайен, иска бързо да се завърши „Струма“

0

Българската асоциация на пострадалите при катастрофи е изпратила писмо до шефката на Европейската комисия, в които посачва притеснението си от забавеното довършване на магистрала „Струма“. Организацията се е обърнала и към Валдис Домбровскис – заместник председател на Европейската комисия, Адина Валян – еврокомисар по транспорта, Елиза Ферейра – еврокомисар по сближаването и реформите, Виргиниюс Синкявичюс – еврокомисар по околната среда, както и до всички български евродепутати.

Поводът е, че и поради лошото състояние на пътната инфраструктура в страната, България е на първо място в Европа по брой загинали на 100 000 жители. Друг акцент в писмото е забавеното довършване на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, в резултат на което от 2008 до 2022г. в този участък са загинали 71 човека, а 386 са тежко ранените. От асоциацията посочват, че 15-километровата отсечка в Кресненското дефиле се е превърнала в най-смъртоносната в целия Европейски съюз. От 2008 до 2022 г. в този участък  загинали 71 човека, а 386 са тежко ранените. Забавянето на магистралата било значително, защото предварително е трябвало да стане още през 2004 г. за Олимпийските игри в Атина. 19 години по-късно българи продължават да умират в Кресненското дефиле, посочват от асоциацията.

Като основна причина за забавянето се посочват национални и европейски процедури, грешки на българските власти при подготовката на документацията на проекта, както и недостатъчната подкрепа от европейските институции. Друга сериозна пречка била злоупотребата с правата, дадени от националното и европейското законодателство на зелени неправителствени организации. Някои от тях стигали до там, че само в рамките на март тази година са завели 8 дела срещу проекта за участъка през дефилето. От асоциацията били против опитите да се блокира довършването на последните 15 километра от магистралата. А действията на екоорганизации можели да отложат това за 2035 г., ако трябва се прави нова екологична оценка на трасето. Време, през което още българи ще загинат в дефилето, посочват от асоциацията.

И допълват, че като неправителствена организация, защитаваща интересите на пострадалите от катастрофи, смятат, че гражданите, транспортният сектор и туристите, нямат вече търпението да чакат още 10 или 20 години, за да се довършат едни само 15 км магистрала през Кресненското дефиле.

The post Асоциация пише до Урсула фон дер Лайен, иска бързо да се завърши „Струма“ appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви