Арх. Владимир Витанов пред ФАКТИ: Бизнес средата е несигурна, липсата на кадри е сериозен проблем

0

– Периодът на пандемията се оказа дълъг, как това се отрази на сектора ви?

– Малко след избухването на пандемията много от проектите бяха замразени, а нови оферти постоянно се отхвърляха. Комуникацията с клиентите започна да става все по-бавна и затруднена, дори срещите на наши клиенти с техни инвеститори започнаха да се отлагат във времето с неопределен срок. Плащанията се бавят и това води до свиване на бюджети и спънки в развитието.

– Как се наложи да преструктурирате работата си, за да претърпите по-малко загуби?

– Наложи се да намалим заплатите и съответно работното време на служителите за 3 месеца. Това не беше сериозен проблем, тъй като и работата беше значително по-малко. Преместихме се и в офис с по-нисък наем, но пък на много по-добра локация.

– Смятате ли, че мерките в държавата към бизнеса бяха адекватни?

– Мисля, че да. На много бизнеси беше помогнато с мярката „60/40“. Не мога да се изкажа компетентно в случая, тъй като не съм запознат как стоят нещата в повечето сектори.

– Вие работите и с големи външни клиенти, какви са най-големите трудности, които срещате в момента?

– Да, работим предимно с клиенти от чужбина. Трудностите ни се състоят предимно в комуникацията и сроковете. Имаме договори с клиентите за срок и цени, но много често клаузите в тях не биват спазвани именно от хората, които ни изпращат тези договори.

– Върху какво работите в момента?

– Последните 5 месеца работим по един много голям проект за интериори на хотел в Катар, а клиентите са от известна интериорна фирма от Ню Йорк. Имаме и по-малки проекти за вилна зона в Гърция, многофамилни жилища в Париж, градоустройствен проект за Саудистка Арабия и небостъргач в Дубай.

– Кои са знаковите ви проекти?

– Имаме 4 проекта за „Заха Хадид Архитекти“, квартал на Джеда в Саудистка Арабия за най-голямата архитектурна фирма в света „Генслер“, всички метростанции на строителна фирма „Джи Пи груп“ от последните 3 години, визуализации и анимация за Мол „Марково Тепе“ в Пловдив и един конкурсен проект за нова сграда на „Амазон“.

– Как бихте определили бизнес средата в момента?

– Несигурна, неясна… Мисля, че ще има доста промени, както в бизнеса и комуникацията, така и в архитектурата като цяло. Ковид пандемията е възможно да се отрази и на нормите в проектирането, което би довело до промени в бъдещите проекти, преосмислянето на офис пространствата във всеки аспект, както и нов подход в проектирането на сгради за обществено ползване.

– При един нов локдаун, каква помощ за бизнеса трябва да бъде отпусната, за да се намали риска от фалити или безработица специално във вашия бранш?

– Държавите имат задължението да разполагат със спасителен буфер точно за такива ситуации като не говоря само за финансов, а и за трудов такъв. Една силна икономика следва да подпомага всички браншове, за да може при евентуален срив на хората да бъде предложена адекватна алтернатива. Нашата дейност е пряко свързана със строителството, така че всички по веригата ще пострадаме при липса на такова.

– Вие работите с чуждестранни инместитори,как коментират бизнес климата у нас,най-честите проблеми ,които ги притесняват кои са?

– Всеки клиент в чужбина се притеснява от българската коректност по отношение на срок и качество. Нарочно не споменавам цени, тъй като това не е решаващ фактор, за това дали искат да работят с нас. През годините сме успели да си изградим доверие с много клиенти от САЩ, Англия, Франция, ОАЕ и Австралия, но с цената на усърден труд и безсънни нощи. Тези неща се ценят високо в чужбина.

– Какви са най-новите тенденции във вашия бранш?

– Търси се фотореализъм на визуализациите и анимациите, изисква се много високо качество и детайл. Конкуренцията е изключително силна и е в цял свят. Също така навлизат най-различни уеб приложения за разглеждане на даден проект, VR, 360-градусови панорами и др. Този бранш се разви много за последните 15 години – качеството скочи много, появиха се много бюра от цял свят, появиха се най-различни варианти относно това как да презентираш дадена сграда.

– Как започна всичко при вас, имахте ли сътресения по пътя до днес?

– „Инсепт“ е създадена през август 2014 година. В предишната фирма, в която работех, получих опит и знания в работата ми като архитектурен визуализатор. Напуснах, за да завърша успешно висшето си образование като архитект в УАСГ, една година бях във Виена по програма „Еразъм“ и тук изоствах с изпитите и проектите. През лятото продължавах за удоволствие да правя визуализации и ги качвах в ралични уебсайтове. Един клиент от САЩ ме забеляза и ме попита дали искам да работим заедно. Нямах никаква представа от директна работа с клиенти, ценообразуване и дали въобще мога да се справя сам. Добре, че не се замислях тогава за тези неща и веднага се съгласих. Клиентът остана много доволен от първия ни съвместен проект и започна да ми дава още работа. Учех се в движение, имах проблеми от всякакво естество 24 часа в денонощието. Не ми оставаше никакво свободно време, наложи се да аутсорсвам проекти на мои приятели и бивши колеги.

След няколко месеца осъзнах, че ми трябват офис и служители, които да работят заедно с мен на пълен работен ден. С времето започнах да наемам хора и да купувам компютри, с парите които идваха от проектите. През 2016-та година по случайно стечение на обстоятелствата към нас се присъедини и настоящият ми бизнес партньор Светлозар Станков. Още от самото начало, той навлезе бързо в работата и без да му се доплаща започна да се заема с всякакви задачи от менажирането на екипа до техническите специфики на работата. Проблемът с кадрите в България е сериозен – липсват добре образовани, мотивирани и трудолюбиви млади хора. Светлозар се оказа изключение и затова по естествен път заедно започнахме да градим стратегията за развитието на фирмата.

През 2018 г. бяхме станали 19 човека, но се наложи да направим някои оптимизации в екипа и начина на работа и сега сме 8 човека, но работим изключително ефективно. Никога не сме имали недостиг на работа и клиенти, но определено от началото на 2020 г. усетихме сериозен трус, въпреки усилията ни да намираме нови клиенти. Миналата година сме изпратили около 20 000 имейла до потенциални клиенти от цял свят и успяхме да започнем работа само с една архитектурна фирма от САЩ. Пак е нещо, но преди пандемията от изпратени 1000 имейла, задължително намирахме клиент, който да иска да работи с нас.

Интервюто взе: Сребрина ГАДЖЕВА

Източник: fakti.bg

The post Арх. Владимир Витанов пред ФАКТИ: Бизнес средата е несигурна, липсата на кадри е сериозен проблем appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Арх. Владимир Витанов пред ФАКТИ: Бизнес средата е несигурна, липсата на кадри е сериозен проблем

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация