Ансамбъл Пирин, Биг бенд, Камерна опера и Градска художествена галерия да станат културни институти, предлага кметът Байкушев

0

Кметът на Благоевград Методи Байкушев внесе предложение до ОбС за преобразуване на Ансамбъл „Пирин“, Биг бенд – Благоевград, Камерна опера и Градска художествена галерия от общински звена в културни институти с предмет на дейност създаване, разпространение и опазване на културни ценности в областта на музиката, танца, фолклора, и опазване на културно-историческото наследство. Ако бъде прието предложението, тези институти ще имат самостоятелен бюджет и ще определят сами своите задачи и структура, съобразно предмета на дейността си.

Едно от основните предимства на преобразуването е, че културните институти ще могат да кандидатстват с проекти и да получават финансиране по Закона за развитие на културата  и различни оперативни програми за осъществяване и развитие на дейността си, както и да получават субсидии по Закона за закрила и развитие на културата.

Кметът предлага размерът на субсидията за всеки от общинските културни институти да не e по-нисък от този през предходната година, независимо от реализираните приходи от дейността им, но при размер на разходите не по-нисък от размера на определените в бюджета за тази цел през предходната година. Такива културни институти в община Благоевград, финансирани въз основа на стандарти за делегирани държавни дейности към момента, са Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Д.Талев“. Предложението ще бъде подложено на гласуване на редовно заседание на Общински съвет в края на месец март.

 

The post Ансамбъл Пирин, Биг бенд, Камерна опера и Градска художествена галерия да станат културни институти, предлага кметът Байкушев appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви