Анализатори: Оптимизмът за българската икономика не е оправдан

0

„САЩ са в техническа рецесия, но има индикации, че и Германия е на път да влезе в рецесия – вероятно това ще се случи през зимата. За Европа това означава спад във външното търсене“, каза в „Денят започва“ икономическият анализатор Георги Вулджев.

По думите му България не е изолиран пазар, а е изключително свързана с европейския и с това, което се случва зад Океана.

„Интересното е, че макар САЩ да се намират в техническа рецесия властите там все още не са го признали, въпреки че през последните две тримесечия има негативни данни за БВП“, допълни икономическият анализатор Михаил Кръстев.

Според него няма особено голямо значение дали страната се намира в рецесия или стагфлация в каквато се намира Европа в момента – изключително нисък до никакъв икономически растеж и висока инфлация.

„Важното е, че икономическата криза е тук, енергийната криза също е тук. Европа е много ощетена от това, че има несигурно бъдеще за това какво предстои зимата. Оттук нататък можем да очакваме единствено влошаване на икономическите показатели“, подчерта икономистът.

Неоправдан е оптимизмът за българската икономика, защото сме зависими от европейската и негативните показатели ще се пренесат и у нас, добави Михаил Кръстев.

„У нас няколко са големите предприятия в различни сектори, които са пряко зависими от природен газ. При рязко покачване на цената или липса на доставки те ще бъдат принудени за ограничат производството или да спрат работа и да освободят голяма част от работниците. Не става въпрос за цялата българска промишленост, заетостта в определени региони на страната е силно зависима от тези няколко предприятия. Така може да се получи рязък скок на безработицата там“, каза още Георги Вулджев.

Източник: fakti.bg

The post Анализатори: Оптимизмът за българската икономика не е оправдан appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Анализатори: Оптимизмът за българската икономика не е оправдан

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение