Адвокат Екатерина Димитрова пред „Телеграф“: Лена може да осъди Слави за 40 000 лв.

0

Чалга атака срещу бившия началник на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова буквално взриви мрежата.

Песента беше публикувана във Фейсбук страницата на Слави Трифонов с лого на телевизия „7/8-ми“.

Текстът съдържа преки обиди и недоказани твърдения за Лена Бориславова. От „Продължаваме промяната“ заявиха, че тя ще търси правата си в съда.

30 000 и дори 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди за уронване на авторитете и доброто си име може да получи Бориславова от Трифонов, ако заведе иск заради подигравателното видео срещу нея, продуцирано от телевизията му. Това заяви за „Телеграф“ известният столичен адвокат Екатерина Димитрова, защитавала журналистката Кристина Патрашкова в подобен род дело отново срещу Слави Трифонов, както и Христо Стоичков срещу бизнесмена Красимир Дачев. И в двата случая делата са спечелени, а в първия Слави е осъден да заплати 50 000 лв. на Патрашкова.

Размер

„30 000-40 000 лв. са напълно постижими в българския съд с оглед на съдържанието на видеото, общественият отзвук от него, както и вредите, което то безспорно нанася на г-жа Бориславова“, коментира адв. Димитрова, след като направи гражданско-правен и наказателно-правен анализ на видеото специално за „Телеграф“. Според нея надежден ответник по делото е собственикът на телевизията и не се налага изследване на авторство на видеото. В случая това собственици са Слави Трифонов и друго дружество, пак негова собственост. Като солидарни ответници, според не, могат да се привлекат и сценаристите. „Практиката е пръв ответник да е собственикът, тъй като той е работодател на авторите“, обясни адв. Димитрова.

Сценаристите обаче заявиха, че не са автори, а песента е „народно творчество“.

Шансове

Според правния експерт шансовете за успех на иска в съда са големи, тъй като както цялостното звучене на видеото, така и отделните думи и изречения в него (б.а. „мандръсаха ме в чужбина“, „обещаха ми заплати, а само кревати“) изграждат образ на Бориславова, противоречащ на общественото разбиране за морал в личния и политическия живот. „Така абсолютно се уронва доброто име, а и честта и достойнството на увреденото лице“, допълни адв. Димитрова. Обезщетението е възможно да е толкова високо заради известността на Бориславова, ефекта на позорящите твърдения върху нея, болките и страданията, изпитани от нея, както и големия брой зрители и потребители, гледали видеото по телевизията и във Фейсбук, където бе публикувано от самия Трифонов. Тежест има и фактът, че видеото е публикувано в частна телевизия, дружество със стопанска цел, което печели от гледаемостта на видеото.

The post Адвокат Екатерина Димитрова пред „Телеграф“: Лена може да осъди Слави за 40 000 лв. appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Адвокат Екатерина Димитрова пред „Телеграф“: Лена може да осъди Слави за 40 000 лв.

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви