Агроминистърът: До месец ще осигурим всички дърва за огрев

0
“Доставките на дърва са на 85%. Миналият месец е рекорден като дърводобив. Ще се справим с кризата с дървата за огрев. Още месец ни трябва, за да задоволим всички количества. Нуждите от дърва тази година са три пъти по-големи”, посочи в понеделник аграрният министър Явор Гечев.

Той припомни, че недостигът идва и защото на пазара няма и руски и украински въглища, които традиционно преди войната се внасяха у нас главно за преработващата промишленост.

От думите на агроминистъра стана ясно, че министерството предлага създаването на социален фонд, за да не се свалят цените за всички, а само за тези, за които е необходимо.

Министърът коментира и осигуряването на дърва на пострадалите от бедствието в Карловско.

„Начисляват се такси по някакъв начин в Карловско, разбрахме от медиите. Министерството ще реагира, като ще изпрати екипи, които да нарязват дадените дърва. Не е проблем да осигурим и транспорт, но трябва и местната власт да направи нещо“, коментира още земеделският министър.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обаче още преди дни пое инициативата и се обърна към агроминистъра.

Кабаиванов поиска от Министерство на земеделието да създаде организация за безплатно рязане и транспорт на дървата, събрани след наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина. В писмо до Гечев кметът припомня, че съгласно заповед на министъра и решение на Общинския съвет на община Карлово на всяко засегнато от наводнението домакинство трябва да бъдат предоставени безвъзмездно по 5 куб. метра дърва за огрев. Дървата бяха събрани при разчистването на засегнатите населени места и складирани в специално определени за целта временни депа в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

Източник: mediapool.bg

The post Агроминистърът: До месец ще осигурим всички дърва за огрев appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Агроминистърът: До месец ще осигурим всички дърва за огрев

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение