„Автомагистрали Черно море“ пак на протест заради неплатените от държавата пари

0
Шуменската фирма „Автомагистрали Черно море“ за четвърти път излиза на протест заради неизплатените от държавата близо 37 млн. лв. за ремонта на магистрала „Тракия“. Към насрочената за вторник от 11 часа демонстрация ще се присъединят и работници от „ИСА 2000“. Тази фирма също има да получава близо 19 млн. лв. от държавата, съобщи синдикалната организация на КНСБ във шуменската фирма.

Този път работниците ще изразят недоволството си пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), а не в т.нар. триъгълник на властта пред Министерския съвет. В двете компании работят общо около 1200 души.

От „Автомагистрали Черно море“ се надяват на среща с министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова.

Опитите на „Автомагистрали – Черно море“ да си получи заработените средства продължават от края на април. Досега държавата им отпусна веднъж около 10 млн. лв., за да бъдат изплатени заплатите на работниците. Така за погасяване останаха близо 37 млн. лв. с ДДС, но и до днес няма решение за тях от страна на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).
Последиците от това са забавяне на заплати, спиране на работа поради липса на материали, напускане на специалисти и квалифицирани работници, периодично спиране на ток, доставката на газ, телефони и интернет, защото не могат да бъдат платени, посочват от шуменската фирма.

„Автомагистрали Черно море“ предупреждава, че предстоят масови съкращения. От фирмата посочват, че най-циничното е, че търпят санкции от страна на АПИ по други договори за строителство.

„Това е цинично и е форма на геноцид към работещите честно хора“, се казва в становище на компанията до медиите. В него е посочено, че „Автомагистрали Черно море“ не е сред фирмите, получили аванси за несвършена работа от различните министерства и държавни предприятия.

От шуменската фирма декларират изрично, че синдикалните им действия нямат политически характер, а са единствено борба за правото на труд и заплащане и ще продължат, докато държавата не им изплати изработено.

Трети национален протест на пътищарите

Междувременно Управителният съвет на Браншова камара „Пътища“ обяви, че подготвя трети национален протест на 8 октомври, ако до тогава не бъде подписано споразумение за изплащането на дължимите около 1.2 млрд. лв. от държавата по договорите за текущ ремонт и поддръжка (ТРП).

При последния протест за кратко от 16 до 17 часа бяха блокирани важни кръстовища и пътища на 24 места в страната. Евентуалният нов протест ще се проведе в същото часово време, като локациите все още се уточняват.

По данни на финансовото министерство държавата трябва да разплати 222 млн. лв. за свършена дейност от фирмите, за която има издадени фактури и те са признати.

Освен това признати от държавата са още 647 млн. лв. Работата за тези пари е изпълнена и сертифицирана, но не са издадени фактури по различни причини.

Отделно в процес на строителство са дейности за още 549 млн. лв., които трябва да приключат преди началото на зимата, за да се осигури безопасността по пътищата, по данни на браншовата камара.

Държавата иска 5-годишните договори за ТРП да бъдат прекратени предсрочно с аргумента, че са изчерпани, защото многократно са надвишили прогнозната стойност.

За последните пет месеца пътно-поддържащите фирми твърдят, че не са получили нито един лев от държавата, не е имало и възлагане на дейности по пътно поддържане. Това поставя под риск зимното поддържане, предупреждават от бранша.

Фирмите са против предсрочно прекратяване на договорите им

Като решение на проблема правителството предложи предсрочно прекратяване на сега съществуващите договори за пътно поддържане с аргумента, че те са изчерпани, тъй като многократно е надвишена прогнозната им стойност.

Компаниите обаче са против предсрочното прекратяване на договорите и заявяват, че те са „напълно законни“. От бранша твърдят, че те са спечелили търговете по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Отделен въпрос е, че не е вярно твърдението, че всички фирми са надвишили прогнозната стойност на договорите. От 28-те договора за ТРП за областите за 11 области все още не са достигнали прогнозната стойност, показва справка на АПИ, с която Mediapool разполага.

„В последните дни сме свидетели как министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова демонстративно неглижира бранша, като се опитва да омаловажи важността му, твърдейки, че в България има над 21 000 строителни фирми, а пътно-строителните били около 28 – 30. ББКП е обединител на фирмите в сектора, в организацията членуват 83 компании, които се занимават изцяло с пътно строителство. В Централният професионален регистър, в който са включени всички легитимно изпълняващи дейност фирми, бройката на компаниите от всички сегменти на строителството е 6385. Всички други попадащи в статистиката, са регистрирани и с такава дейност, но това не ги прави автоматично строители. За да изпълнява дейност всяка фирма трябва да бъде регистрирана в Централния професионален регистър“, оборват от браншовата камара твърденията на арх. Виолета Комитова.

 

Източник: mediapool.bg

The post „Автомагистрали Черно море“ пак на протест заради неплатените от държавата пари appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: „Автомагистрали Черно море“ пак на протест заради неплатените от държавата пари

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация