Кметът Н. Георгиев и Йотова откриха изложба за 140-годишнината на Кресненско-Разложкото въстание

0

Кресненско-Разложкото въстание остава малко познато незаслужено, в сянката на Априлското въстание, на Руско-турската освободителна война, но това е първият акт за формиране на единната българска нация. От тук нататък ще започнат повече от половин век години за национално обединение. Година на борба, на родолюбие, на вяра и на жажда за свобода. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Вицепрезидентът говори при откриването на изложба в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), която е съвместно дело с Община Кресна и е посветена на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание.

Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Слова при откриването имаше и от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова и кметът на община Кресна Николай Георгиев.

Изложбата се състои от две части – 21 фототабла, подготвени от Регионалния исторически музей в Благоевград, и шест витрини с документи и книги от фонда на НБКМ. Чрез множество снимки, писма и архивни материали фототаблата проследяват събитията от периода 1878-1879 г. – от подписването на Санстефанския мирен договор (3 март 1878), през последвалия Берлински договор (1 юли 1878), започналата съпротива срещу разделянето на българските земи на седем части, създаването на комитетите “Единство” и избухването на Кресненско-Разложкото въстание, до трагичното му потушаване. Илияна Йотова /

Посетителите могат да се запознаят с дейността на видни личности през този период като Стефан Стамболов, Коста Паница и Никола Обретенов, екзарх Йосиф, митрополитите Натанаил Охридски, Мелетий Софийски и Кирил Скопски, началника на щаба на въстанието Димитър Попгеоргиев, Ильо войвода и др, пише БГНЕС. В ръкопис на финалното табло откриваме скръбта на кресненци след трагичната развръзка: “Жална Кресна… Много страда! Грозни жертви скъпи дала!) Очаква се през цялата 2018 г. община Кресна, заедно със своите партньори, да полага поредица от усилия, за да може да направи достояние геориката, трагедията, истината за това въстание до българския народ и най-вече до младото поколение.

Материалът Кметът Н. Георгиев и Йотова откриха изложба за 140-годишнината на Кресненско-Разложкото въстание е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Източник – Региона БГ: Кметът Н. Георгиев и Йотова откриха изложба за 140-годишнината на Кресненско-Разложкото въстание

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация